Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Důlní požáry a chemismus výbušniny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Důlní požáry a chemismus výbušniny"— Transkript prezentace:

1 Důlní požáry a chemismus výbušniny
VY_32_INOVACE_Racek_ Znovuotevření požářiště v dole Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Otevření požářiště souvisí s jeho úspěšným uzavřením. Před otevřením je třeba zvážit ekonomické plus, které přinese znovuotevření požárem postižené pole. Zde uvedeme, jak budeme postupovat s ohledem na bezpečnost provozu.

3 ZNOVUOTEVŘENÍ POŽÁŘIŠTĚ
Před otevřením je třeba zkoumat: složení plynů a nebezpečí jejich výbušnosti způsob zdolávání a vnikání do požářiště — lze provádět v čerstvých větrech nebo po úsecích v uzavřených mrtvých. větrech cíl, který sledujeme znovuotevřením — obnovení dobývání v celém poli nebo jen v jeho části — vyklizení drahých strojů způsob větrání při postupném otvírání (může být separátní nebo průchodní) množství větrů při průchodním větrání zda je požár uhašen nebo zda lze počítat s oživením požáru

4 KYSLÍK V POŽÁŘIŠTI Ve většině případů, zvláště když se požár značně rozšířil, musí být uzavíráno celé porubní pole v příslušné sloji, takže v požářišti zůstává značná zásoba vzduchu, jehož kyslík může po delší dobu živit oheň. Musíme brát v úvahu, že požárem se rozpálí a rozžhaví horniny na vysokou teplotu, ovzduší v požářišti tak neustále krouží, oteplující se ovzduší stoupá vzhůru a na jejich místo je nasáváno ovzduší z okolí. Toto ovzduší obsahuje kyslík, který nadále může živit oheň a oheň tak stravuje veškerou výdřevu a vniká postupně do pilíře.

5 SLEDOVÁNÍ TLAKU Vývoj poměrů v požářišti sledujeme pozorováním tlaků na vtažné i výdušné straně za hrázemi. Na začátku uzavření je tlak na nižší hrázi vyšší, postupně se zmenšuje s tlumením ohně a snížením teploty. Na vrchní hrázi by měl být přetlak způsobený vztlakem teplých zplodin a vztlakem metanu.

6 PODTLAK Při dobrém uzavření požářiště by měl být na obou hrázích podtlak po utlumení požáru. Požářiště se nesmí předčasně otevírat, musí být vyčkáno na ochlazení pohoří, neboť při otevření by mohl vnikající vzduch vyvolat vznícení zuhelnatělé výdřevy nebo horkého uhlí.

7 VĚTRÁNÍ HRÁZÍ Prostory mezi hrázemi musí být větrány pomocně a udržovány, aby hráze zůstaly přístupnými. Způsob pomocného větrání třeba volit, tak aby rozdíl tlaků před a za hrázemi byl vyrovnáván.

8 NEBEZPEČÍ EXPLOZE Při otevírání požářiště je hlavní nebezpečí exploze metanovzdušné směsi nebo směsi výbušných požárních plynů se vzduchem. Další otázkou je otevření jedné strany požářiště nebo otevření obou stran. Při otevírání požářiště s možností vzniku exploze lze otevřít požářiště na jedné nebo na obou stranách. Při existenci plynových směsí v požářišti které se mohou stát teprve přidáním vzduchu nebezpečné, je také možnost obojího způsobu otevření, ovšem s kontrolou množství přidávaného vzduchu.

9 ODBĚR VZORKŮ A PŘEPOČET
Otevření požářiště, v němž existuje explozivní směs, vyžaduje zvláštní postup. Musí se před otvírkou běžně odebírat vzorky větrů z požářiště, analyzovat a posoudit možnost exploze podle obsahu hořlavých plynů. Zkouší se na obsah N2, CO2, CO, O2, CH4, CnHm a H2. Nebezpečí posuzuje se též — vedle vlastní analýzy — na hranice pochybnosti stanovené číslem:

10 Je-li levá strana rovnice menší než 0,6 - nehrozí nebezpečí
Je-li levá strana rovnice menší než 0,6 - nehrozí nebezpečí. Co se toxicity týče, je směrodatný obsah CO. Také se používá čísla vyznačujícího poměr CO/O2 (číslo K). Představuje l00násobek obsahu CO, dělený spotřebou kyslíku.

11 ČÍSLO K Je-li číslo K menší než 0,6 pak nelze předpokládat oxidační pochod. Při vyšších hodnotách tohoto čísla K je nutno počítat se zapařením (hodnoty K do 25) nebo s otevřeným ohněm (hodnoty K do 60). Je-li tendence čísla K (z odebraných vzorků na stejném místě) klesající, lze soudit na uhasínání požáru, je-li tendence stoupající, pak požár sílí. Dosáhne-li K hodnot menších než 0,6 — lze usuzovat na úspěšné zdolání požáru.

12 PROPUSTĚ Pro otevírání požářiště po úsecích musí se již při stavbě uzavíracích hrází stavět propustě které dovolí přenést hráz o určitou vzdálenost do pole požářiště. Tato nová hráz včetně propustě dovolí vyvětrat předchozí úsek a tak se krok ze krokem odvětrá celé uzavřené požářiště.

13

14 POUŽITÁ LITERATURA KOLASA, Karel. Důlní požáry – jejich vznik – rozpoznání a hašení. 1. vydání. Ostrava: ES VŠB Ostrava, 1976


Stáhnout ppt "Důlní požáry a chemismus výbušniny"

Podobné prezentace


Reklamy Google