Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zimní spánek zvířat VY_52_INOVACE_25

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zimní spánek zvířat VY_52_INOVACE_25"— Transkript prezentace:

1 Zimní spánek zvířat VY_52_INOVACE_25
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

2 Období vytvoření materiálu Mgr. E. Libánská Listopad 2011
Anotace Žáci se prostřednictvím tohoto digitálního učebního materiálu seznamují s pojmem zimní spánek zvířat. První snímek je motivační a obsahuje říkanku související s tématem. Žáci si říkanku přečtou, mohou jí rytmizovat nebo se jí naučit. Druhý snímek obsahuje text, který osvětluje pojem zimní spánek zvířat. Po přečtení se s pomocí učitele snaží obsahu porozumět. V textu jsou červeně zvýrazněny pojmy „praví zimní spáči“ a „nepraví zimní spáči“. Ty jsou klíčové pro další práci s tímto učebním materiálem, neboť na dalších snímcích se žáci pomocí obrázků seznamují s některými představiteli obou těchto skupin. Následující snímky prověřují, zda žáci dosavadnímu obsahu porozuměli a zda si probíranou látku zapamatovali. Zde je potřeba vypnout prezentaci a ponechat snímky v pracovním prostředí. Úkolem žáků je nejprve dosadit obrázky do textu tak, aby dával smysl, následně pak přiřadit názvy zvířat k příslušným obrázkům, na dalším snímku vložit obrázky zvířat do příslušných rámečků, resp. rozdělit vyobrazená zvířata na pravé a nepravé zimní spáče a konečným úkolem žáků je vybrat ze souboru obrázků volně žijících zvířat všechny zimní spáče, které znají, a vložit je do rámečku. Autor Období vytvoření materiálu Mgr. E. Libánská Listopad 2011 Speciální vzdělávací potřeby Mentální retardace, Poruchy autistického spektra, ADHD Vzdělávací obor Člověk a jeho svět Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Druh interaktivity Díky novému softwaru je možné využívat rozšířených funkcí prezentace. Cílová skupina Žák – se středně těžkým mentálním postižením Stupeň a typ vzdělávání Základní škola speciální – 1. stupeň, 2. období Typická věková skupina 3. – 6. ročník

3 PADÁ SNÍŽEK Z NEBE, VENKU UŽ TO ZEBE. KDYŽ SE TEPLE OBLÉKNEME, VENKU JISTĚ NEZMRZNEME. BUDEME SE KOULOVAT, DOVÁDĚT A RADOVAT. ZVÍŘÁTKA SI NEHRAJÍ, POTRAVU SI HLEDAJÍ. NĚKTERÁ VŠAK RADĚJI, SPÍ UŽ TVRDĚ S NADĚJÍ, ŽE JE ZASE NA JAŘE, SLUNKO ZVEDNE Z POLŠTÁŘE.

4 ZIMNÍ SPÁNEK ZVÍŘAT V zimě běhají volně žijící zvířata venku a většinu času si shánějí potravu. Na jaře, v létě i na podzim je jí všude dostatek. Když se ale venku ochladí a začne padat sníh, potrava ubývá. Pro některá zvířata by bylo hledání jídla natolik vysilující, že si raději najdou úkryt, ve kterém usnou a vzbudí se až na jaře. Takovým zvířatům říkáme praví zimní spáči. Zimu takto bezpečně přečkají díky tukovým zásobám, které si předtím vytvořili. Existují i nepraví zimní spáči. Ti se čas od času vzbudí a vyjdou během zimy i ven.

5 SPÍ NEPŘETRŽITĚ OD POZIMU DO JARA
PRAVÍ ZIMNÍ SPÁČI SPÍ NEPŘETRŽITĚ OD POZIMU DO JARA

6 JEJICH SPÁNEK JE PŘERUŠOVANÝ
NEPRAVÍ ZIMNÍ SPÁČI JEJICH SPÁNEK JE PŘERUŠOVANÝ JEZEVEC MEDVĚD

7 DOPLŇ OBRÁZKY DO TEXTU V zimě běhají volně žijící venku a většinu času si shánějí potravu. Na jaře, v létě i na podzim je jí všude dostatek. Když se ale venku ochladí a začne padat , potrava ubývá. Pro některá by bylo hledání jídla natolik vysilující, že si raději najdou úkryt, ve kterém usnou a vzbudí se až na jaře. Takovým zvířatům říkáme praví zimní spáči. Zimu takto bezpečně přečkají díky tukovým zásobám, které si předtím vytvořili. Existují i nepraví zimní spáči. Ti se čas od času vzbudí a vyjdou během zimy i ven.

8 PŘIŘAĎ NÁZVY ZVÍŘAT K OBRÁZKŮM
JEZEVEC SYSEL JEŽEK NETOPÝR MEDVĚD

9 VLOŽ OBRÁZKY ZVÍŘAT DO PŘÍSLUŠNÝCH RÁMEČKŮ
PRAVÍ ZIMNÍ SPÁČI NEPRAVÍ ZIMNÍ SPÁČI

10 VLOŽ DO RÁMEČKU VŠECHNY ZIMNÍ SPÁČE, KTERÉ ZNÁŠ

11 Použité zdroje Microsoft Office - Klipart


Stáhnout ppt "Zimní spánek zvířat VY_52_INOVACE_25"

Podobné prezentace


Reklamy Google