Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Spínací obvody Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 SPÍNACÍ OBVODY Spínací obvody nahrazují mechanické spínače.
U spínacích obvodů jsou důležité tyto vlastnosti: odpor v sepnutém stavu, odpor v rozepnutém stavu, rychlost sepnutí a rozepnutí, rušivé napětí vznikající na kontaktech, oddělení spínacího a spínaného obvodu. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

4 SPÍNACÍ OBVODY Jako spínacích prvků můžeme použít:
Diody, FET tranzistory, bipolární tranzistory a jejich kombinace. Diodové spínače: k ovládání je nutné mít k dispozici dvě řídící napětí stejné velikosti a opačné polarity. Výhody: a) malý odpor v sepnutém stavu b) vysoká rychlost spínání. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

5 SPÍNACÍ OBVODY Spínač s tranzistorem MOS: Výhody: a) jednoduchost b) dokonalé oddělení spínacího obvodu od spínaného. Příkladem použití bipolárních tranzistorů jako spínačů je astabilní klopný obvod. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

6 DIODOVÝ SPÍNAČ

7 TRANZISTOR MOS JAKO SPÍNAČ

8 PŘÍKLAD POUŽITÍ BIPOLÁRNÍHO TRANZISTORU JAKO SPÍNAČE

9 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google