Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLukáš Havlíček
1
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
Jsou složeny z více než 10 monosacharidových jednotek;
Patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky); V přírodě mají funkci stavebních nebo zásobních látek; Nemají sladkou chuť.
3
Škrob Je složen z velkého počtu molekul glukózy;
Je zásobní látkou rostlin; Je to bílý prášek bez chuti a vůně je konečným produktem fotosyntézy; Vyrábí se z brambor a obilovin; Skládá se ze dvou složek: amylóza – rozpouští se ve vodě; amylopektin – ve vodě bobtná.
4
Nachází se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách;
Není alkoholicky zkvasitelný; Zahříváním se tvoří škrobový maz a jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza; Pražením se tvoří dextrin; Používá se v potravinářství a k výrobě glukózy.
5
Celulóza Je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin;
Ve vodě je nerozpustná; Pro člověka je nestravitelná.
6
Vláknina: Neposkytuje žádnou energii; Zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení (důležité u redukčních diet); Urychluje pohyby střev, vyprazdňování, chrání před chronickou zácpou; Urychluje vylučování tuků a cholesterolu; Negativa: urychluje průchod tráveniny, a tím se snižuje vstřebávání některých důležitých látek.
7
Glykogen Zásobní látka živočichů; Nachází se v játrech a svalech;
Je tvořen glukózou; Při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu, která je následně uvolňována do krve; Svalový glykogen se štěpí pro potřeby daného svalu a slouží jako zdroj energie pro svalovou práci.
8
Inulin Je tvořen fruktózou;
Nachází se jako zásobní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, artyčokách, černém kořeni a chřestu; Využití ve stravě diabetiků. Slunečnice topinambur a její hlízy Artyčoky
9
Pektiny Obsahují kyselinu polygalakturonovu, která způsobuje rosolovatění; Zdrojem jsou banány, švestky, jablka, meruňky, angrešt, černý rybíz, dýně, červená řepa aj.; Neposkytují energii; Působí na střevní peristaltiku; Ovlivňují příznivě složení střevní mikroflóry; Zabraňují rozvoji škodlivých hnilobných bakterií.
10
Odvádějí z organismu těžké kovy;
Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
11
Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.170–172. PaeDr. BULKOVÁ, V. NAUKA O POŽIVATINÁCH I. část. 1. vyd. Brno: vyd. IDV PZ v Brně, s. ISBN str. 34–35. Obrazový materiál: Onlymyself [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <
12
Okram. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Paul Fenwick. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Kou07kou. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Pepperedjane. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <
13
Steve Hopson. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Darkone. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Danielle Scott. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.