Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žáci dostali tento domácí úkol:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žáci dostali tento domácí úkol:"— Transkript prezentace:

1

2 Žáci dostali tento domácí úkol:
Musí si vybrat některý den v týdnu a sledovat: venkovní teplotu v hodinových intervalech a naměřené teploty teploměrem zanést do tabulky (nejméně 10 měření) v programu Microsoft Office Excel sestrojit spojnicový graf venkovní teploty sledovat povětrnostní podmínky a podle Beaufortovy stupnice určit přibližnou rychlost větru najít si, zda na uvedený den se nevztahuje pranostika. Zamyslet se nad dlouhodobým pozorováním počasí našimi předky Dokážete i vy vypracovat tento domácí úkol? Ukázka vypracovaného domácího úkolu žákem 6. ročníku ZŠ

3 Jméno a příjmení žáka: Zdeněk Novák třída: 6. A
Datum sledování venkovní teploty a povětrnostních vlivů: sobota 12. května 2007 Druh teploměru: lihový teploměr s rozsahem -30° C až 50° C Tabulka naměřených hodnot venkovní teploty: Čas(h) 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Teplota (°C) 2 4 Teplota ( °C) Graf Čas (h)

4 Pranostiky na tento den:
V 5 hodin ráno byla obloha zatažená. Větve stromů se nehýbaly – rychlost větru nulová. V 9 hodin vysvitlo sluníčko, které mělo vliv na zvyšující se teplotu vzduchu.Ta začínala postupně stoupat. Kolem 13. hodiny jsem začal pociťovat vítr, a to severozápadního směru, který způsobil souvislý šumivý pohyb větví, keřů a odhozených papírků. Vítr mohl dosahovat rychlosti 3 m/s. Pranostiky na tento den: 12. května má svátek Pankrác. Na tento den se vztahuje několik pranostik: Na Pankráce suchý den – urodí se víno, hustý bude len. Pankrác bez deště – hojnost vína. Pankrácova nepohoda – vinohradům výhoda. Pankrác, Servác, Bonifác – ledoví muži, spalují mrazem ovoce i růži. Pankrác, Servác, Bonifác – pro sadaře jsou zlí páni. Pranostika o ledových mužích není u nás původní a dokonce není příliš stará. V našich zemích je doložena teprve v 18. století.

5 Proto hospodáři, zahradníci a vinaři s chladem a mrazíky kolem poloviny
května počítají a nedávají do země (nesází) např. rajčata, cukety a papriky. Dokážete vysvětlit, proč v polovině května dochází k jistému ochlazení s výskytem přízemních mrazíků? Nejčastější příčinou vpádu studeného vzduchu na naše území bývá tlaková výše nad Skandinávií a tlaková níže nad východní Evropou. Mezi těmito dvěma tlakovými útvary k nám proudí studený vzduch od severu. Dojde-li během noci k vyjasnění mohou nastat chladná rána s četnými přízemními mrazíky.


Stáhnout ppt "Žáci dostali tento domácí úkol:"

Podobné prezentace


Reklamy Google