Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Vepřové maso Charakteristika, význam droj:
2
Obsah Charakteristika vepřového masa Složení vepřového masa
Význam vepřového masa ve výživě
3
Vepřové maso
4
Charakteristika Maso má růžovou a světle červenou barvu
Svalovina je jemně vláknitá prorostlá tukem Má vyšší energetickou hodnotu Hůře stravitelné Chuť masa je závislá na věku a způsobu krmení Nejkvalitnější z kusů 70 – 90 kg a stáří 7 – 10 měsíců Starší maso má hrubá vlákna a tmavě červenou barvu
5
Složení vepřového masa
Voda 47 – 72% Hovězí 3 – 25% Telecí 1 -10% Bílkoviny 14 – 20% Tuku 8 – 40% Sacharidy 0,15% ML - Fe Vit - B1, B2
6
Význam ve výživě Zdroj energie
Z výživového hlediska jsou vhodné selata do 10 kg Kusy do 70 kg mají ještě přijatelné množství tuku Nad 110 kg je maso díky obsahu tuku špatně stravitelné
7
Otázky Charakterizujte vepřové maso?
Jaké vepřové maso je nejkvalitnější? Jaké je složení vepřového masa? Porovnejte obsah tuku u hovězího, telecího a vepřového masa.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.