Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Vepřové maso Charakteristika, význam droj:

2 Obsah Charakteristika vepřového masa Složení vepřového masa
Význam vepřového masa ve výživě

3 Vepřové maso

4 Charakteristika Maso má růžovou a světle červenou barvu
Svalovina je jemně vláknitá prorostlá tukem Má vyšší energetickou hodnotu Hůře stravitelné Chuť masa je závislá na věku a způsobu krmení Nejkvalitnější z kusů 70 – 90 kg a stáří 7 – 10 měsíců Starší maso má hrubá vlákna a tmavě červenou barvu

5 Složení vepřového masa
Voda 47 – 72% Hovězí 3 – 25% Telecí 1 -10% Bílkoviny 14 – 20% Tuku 8 – 40% Sacharidy 0,15% ML -  Fe Vit -  B1, B2

6 Význam ve výživě Zdroj energie
Z výživového hlediska jsou vhodné selata do 10 kg Kusy do 70 kg mají ještě přijatelné množství tuku Nad 110 kg je maso díky obsahu tuku špatně stravitelné

7 Otázky Charakterizujte vepřové maso?
Jaké vepřové maso je nejkvalitnější? Jaké je složení vepřového masa? Porovnejte obsah tuku u hovězího, telecího a vepřového masa.


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google