Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIvana Dvořáková
1
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
OBSAH DRUHY MLÉKA SKLADOVÁNÍ MLÉKA VADY MLÉKA ZÁVĚR
3
DRUHY MLÉKA Mléka kaseinová produkují přežvýkavci a obsah kaseinu překračuje 75 % celkového obsahu bílkovin. Mléka albuminová produkují masožravci, všežravci a býložravci s jednoduchým žaludkem. Podle průběhu laktace se rozlišují mléka: nezralá (mlezivo – mléko nezralé je hustá lepkavá tekutina husté nažloutlé barvy) zralá či kolostrum (vylučováno po porodu).
4
DRUHY MLÉKA Podle obsahu tuku rozdělujeme mléko:
Odstředěné – obsah tuku max. 0,5 % Nízkotučné – obsah tuku max. 1,5 % Polotučné – s tučností 2 % Plnotučné – s obsahem tuku 3,5 % Selské – s minimálním obsahem tuku ,5–4 %
5
DRUHY MLÉKA Podle trvanlivosti se pak mléka dělí na:
ČERSTVÉ doba trvanlivosti 3–5 dní, prodávaná v skleněných lahvích, PE pytlících, krabicích z povoskovaného papíru S PRODLOUŽENOU TRVANLIVOSTÍ (až 10 dní), prodávaná v PET lahvích nebo hermeticky uzavíraných krabicích s PE uzávěrem TRVANLIVÁ MLÉKA UHT (trvanlivost 3–6 měsíců), která jsou prodávána v krabicích s vrstvami papíru, plastu a hliníku (aseptické obaly tzv. typu „Tetra Pak“); tato mléka lze do otevření uchovávat i při pokojové teplotě.
6
DRUHY MLÉKA FERMENTOVANÉ – jsou nutričně a diabeticky významné mléčné výrobky (acidofilní mléka, jogurty, kefírová mléka) NEFERMENTOVANÉ – neupravené, nesmí se vyskytovat na trhu z hygienických hledisek
7
SKLADOVÁNÍ MLÉKA čisté sklady dobře větratelné suché sklady
bez plísní a pachů Mléko se snadno infikuje mikroorganizmy. Skladujeme ho v chladnu při teplotě 5 °C. Důležité je zamezit přístupu slunečního záření.
8
VADY MLÉKA Zakysnutí mléka – zejména v letních měsících.
NEŽÁDOUCÍ ZMĚNY CHUTI, VŮNĚ, BARVY, KONZISTENCE. Zakysnutí mléka – zejména v letních měsících. Zhořklé mléko – nahořklá chuť, dochází rozkladem bílkovin a lojovitou chutí. Mléko s kovovou příchutí – vzniká v důsledku nevhodných skladovacích nádob.
9
PRACOVNÍ LIST Jaké znáte druhy mléka? Jaké jsou vady mléka?
Kde skladujeme mléko a za jakých podmínek? Rozdělte mléko podle trvanlivosti. Co je to albuminové mléko?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.