Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny
2
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_10_Karboxylové kyseliny Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ
3
Anotace Materiál je koncipován pro výklad učitele na téma karboxylové kyseliny Lze materiál využít pro souhrnné opakování před písemkou Součástí jsou i úkoly pro žáky, otázky a správné odpovědi
4
Karboxylové kyseliny Karboxylové kyseliny jsou organické sloučeniny, ve kterých je vázána karboxylová skupina Karboxylová skupina je – COOH - C = O OH
5
Karboxylové kyseliny Nejznámější karboxylová kyselina je kyselina octová Kyselina octová je odvozena od ethanu Vzorec kyseliny octové CH3COOH
6
Kyselina octová Čistá kyselina octová je kapalná, štiplavě páchnoucí látka, která leptá pokožku Její vodný roztok se používá ke konzervaci potravin, při výrobě barviv, plastů Vyrábí se z acetaldehydu a ethylenu
7
Kyselina mravenčí je odvozená od methanu vzorec je H-COOH
nese tento název, protože se vyskytuje u mravenců
8
Karboxylové kyseliny vázané v tucích
Karboxylové kyseliny s větším počtem atomů uhlíku v molekule se vyskytují chemicky vázané v tucích – tzv. vyšší mastné kyseliny Známé kyseliny v tucích: (kyselina olejová obsahuje ve své molekule dvojnou vazbu) vyšší mastné kyseliny vzorec kyselina palmitová C15H31COOH kyselina stearová C17H35COOH kyselina olejová C17H33COOH
9
Otázky – karboxylové kyseliny
Co jsou karboxylové kyseliny ? Napiš, jak vypadá karboxylová skupina. Jmenuj nejznámější karboxylovou kyselinu. Jmenuj vlastnosti a využití kyseliny octové. Jak se nazývá v potravinářství kyselina octová? Co jsou vyšší mastné kyseliny? Jmenuj vyšší mastné kyseliny.
10
Odpovědi – karboxylové kyseliny
Karboxylové kyseliny jsou organické sloučeniny, ve kterých je vázána karboxylová skupina. Karboxylová skupina – COOH Nejznámější kyselina je kyselina octová. Čistá kyselina octová je kapalná, štiplavě páchnoucí látka, která leptá pokožku. Využití - výroba plastů, barviv, konzervování. Název v potravinářství – ocet.
11
Odpovědi – karboxylové kyseliny
Karboxylové kyseliny s větším počtem atomů uhlíku v molekule se vyskytují chemicky vázané v tucích – tzv. vyšší mastné kyseliny Kyselina palmitová, kyselina stearová, kyselina olejová
12
citace Vlastní text autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.