Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Kyselé sýry Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Prezentace kyselé sýry doplňuje tématický okruh sýrů a je určena pro odborné vzdělávání žáků učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.
3
KYSELÉ SÝRY ČERSTVÉ Výroba z tvarohoviny zbavené syrovátky
Tvarohovina se ochucuje, prosoluje, tvaruje a balí Trvanlivost se zvyšuje termizováním DRUHY SÝRŮ: sýr smetanový sýr máslový sýr bílý sýr krémový sýr Imperial kapiový sýr zeleninový sýr paprikový sýr čerstvý tvarohový sýr
4
Obchodní názvy čerstvých kyselých sýrů
Radlík Babetka Dukát Ogar Mikeš Lučina Duko Buko Lučina je český smetanový termizovaný sýr vyráběný v Povltavských mlékárnách lze jej vyrobit i doma poprvé byl uveden na český trh v roce 1981
5
KYSELÉ SÝRY ČERSTVÉ Výroba z rozemleté tvarohoviny
Upravuje se mletím, prosolováním, solením a přidává se uhličitan vápenatý Formuje se do válečků, tyčinek Suší se a nechávají se zrát
6
Olomoucké tvarůžky Olomoucké tvarůžky - v Čechách nazývané olomoucké syrečky Vyrábějí se v Lošticích Vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí Tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně Nepoužívají se žádné konzervační látky Jsou díky velmi nízkému obsahu tuku vhodné pro dietetickou stravu
7
Historie tvarůžek Nejstarší ověřené zmínky, týkající se výroby tvarůžků, pocházejí z 16. století V průběhu staletí si uchovaly pevné místo na jídelníčku Původně byly vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce Až do 19. století a nazývaly se selské tvarůžky Olomoucké se jim začalo říkat, protože se prodávaly na olomouckých trzích Obrázek č. 1. Olomoucké tvarůžky
8
Historie tvarůžek Hlavní část výroby se přesunula do Loštic
Zdejší produkce je spojena s Josefem Wesselsem a ještě více s jeho synem Aloisem, který po roce 1892 převzal manufakturu a přeměnil ji v továrnu Rodina Wesselsů se postupem času stala největším výrobcem tvarůžků a časem vytlačila místní konkurenci a stala se největšími výrobci v České republice Alois Wessels dal jako věno svým dcerám továrny, každá měla svoji Jedna měla iniciály AW a druhá JD po zeti Jaroslavu Dubském Později si vzájemně konkurovaly
9
Olomoucké tvarůžky - současnost
Pravé olomoucké tvarůžky jsou vyráběny firmou A.W. v Lošticích u Mohelnice v Olomouckém kraji Výroba se datuje od roku 1876 Součástí podniku je i od roku 1994 Muzeum tvarůžků
10
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, ISBN NEUVEDENO Obrázek č. 1. CHMEE2. Olomoucké tvarůžky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Olomoucké tvarůžky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.