Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa – čaj
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY 32. INOVACE PoV Název DUMu PoV K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Čaj Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s pěstováním, druhy a produkcí čaje Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Čaj, sklizeň, chemické složení, produkce Datum
2
Čaj složení, pěstování
3
http://upload. wikimedia
4
Sklizeň Sklizeň
5
Čajové výhonky se sklízí ručně až 5x ročně, v tropech dokonce téměř každých 14 dnů. Při sklizni se pečlivě vybírají mladé lístky. Čajové lístky snadno přijímají cizí pachy, sběrači používají při sběru rukavice, nesmějí kouřit a používat parfémy.
6
Chemické složení
7
Až 4% kofeinu Čajové silice- dodávají čaji příjemnou chuť , Třísloviny - trpká chuť – mírní se fermentací Éterické oleje Kyseliny- kofeinová
8
Černý čaj
9
Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne.
Čajové lístky se po sběru nechají zavadnout, poté jsou rolovány mezi mosaznými deskami . Pak se čaj fermentuje ve vlhkých tmavých místnostech ,během fermentace čaj získává hnědočervenou barvu ,aktivuje se kofein, snižuje obsah tříslovin a uvolňuje aroma. Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne.
10
Zelený čaj
11
Zpracovává se bez fermentace, proto obsahuje více tříslovin
Otrhané lístky se spaří a potom se suší v rotačním bubnu za vysokých teplot.
12
Bílý čaj
13
Druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty.
14
http://upload. wikimedia
15
http://upload. wikimedia
16
Opakování 1. V kterých světových oblastech se nejvíc pěstuje čaj ?
2. Vyjmenuj druhy čaje 3. Jaké je chemické složení čaje?
17
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.