Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠtěpánka Vlčková
1
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro vepřové maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
2
CHARAKTERISTIKA www.na-septande.cz
získáváme z vepřů, prasnic, kanců, selat barva masa růžová až světle červená tukem je sádlo chuť je závislá na stáří, způsobu krmení maso kanců často zapáchá po moči bouráme na půlky nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů
3
SLOŽENÍ MASA Bílkoviny 15 % Tuky 41 % Voda 55 %
Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A
4
JAKOSTNÍ TŘÍDY
5
JAKOSTNÍ TŘÍDY I. Jakostní třída a) Vepřová kýta
1.
6
I . JAKOSTNÍ TŘÍDY b) Vepřová pečeně
2.
7
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY c) Panenská svíčková
3.
8
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY d) Vepřová krkovička
4.
9
II. JAKOSTNÍ TŘÍDY Vepřová plec
5.
10
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA a) Vepřový bok
6. .
11
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA b) Vepřová kolínka
7.
12
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA c) Vepřový lalok
8.
13
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.