Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAROVĚKÝ EGYPT 1) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAROVĚKÝ EGYPT 1) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 STAROVĚKÝ EGYPT 1) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 2)

3 3)

4 PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Ve kterém světadíle najdeme Egypt? v Africe
Jak se nazývá řeka, která Egyptem protéká? NIL Do kterého moře se vlévá? do Středozemního moře Jaké podnebí je v Egyptě? suché, teplé podnebí 4)

5 „Egypt je darem Nilu.“ (Hérodotos)
Jak rozumíš výroku slavného řeckého historika? Egypťané byli závislí na každoročních záplavách Nilu, rozvodněná řeka přinášela úrodné bahno, v obdobích sucha byl rozvod vody na pole zajišťován zavlažovacími kanály. záplavy (červenec–říjen)

6 ZEMĚDĚLSTVÍ Odkud přišla do Egypta znalost zemědělství?
z Mezopotámie Které plodiny se v Egyptě pěstovaly? ječmen, pšenice, luštěniny, vinná réva, len Jaký nástroj užívali Egypťané k orbě? hák Jaká domácí zvířata chovali Egypťané? krávy, ovce, kozy, kachny

7 ŘEMESLA Jaké nerostné suroviny se nacházely na území Egypta?
měď, zlato, kámen, sůl, železná ruda Kterým řemeslům se Egypťané věnovali? hrnčířství – znalost hrnčířského kruhu tkalcovství – zpracování lnu kovotepectví, kovolitectví – zpracování kovů

8 VZNIK STÁTU Které dvě části tvořily starověký Egypt?
HORNÍ A DOLNÍ EGYPT Podle čeho vznikly tyto názvy? podle toku Nilu Horní Egypt: jih – hornatý – lov, pastevectví Dolní Egypt: sever – úrodná nížina – zemědělství 3000 př. n. l. – VZNIK JEDNOTNÉHO STÁTU sjednocení Horního a Dolního Egypta vládce MENI – sídlo ve městě Mennofer (řec. Memfis)

9 Zajímavost Červenou korunu Dolního Egypta zdobila hlava kobry, bílou korunu Horního Egypta hlava supice. Po vzniku jednotného Egypta se spojily i obě koruny. 5) 6) 7)

10 OBYVATELSTVO Jak se nazýval vládce Egypta? FARAON
Jaké měl v zemi postavení? neomezený vládce, vtělený bůh, vlastník veškeré půdy Které další vrstvy obyvatelstva v Egyptě vládly? KNĚŽÍ – náboženské obřady, řídí chrámové hospodářství ÚŘEDNÍCI – řízení správy státu, vybírání daní, soudní pravomoc - nejvyšší úředník – vezír VOJÁCI – obrana země, války, udržují klid v zemi Kdo tvořil ovládané obyvatelstvo? ŘEMESLNÍCI, ZEMĚDĚLCI, OBCHODNÍCI Jak se nazývala nejnižší skupina obyvatel a jaké bylo její postavení? OTROCI – bezprávné obyvatelstvo, z válečných zajatců, práce v dolech, lomech, při stavbách pyramid

11 ROZDĚLENÍ OBYVATELSTVA Řemeslníci + zemědělci + obchodníci
FARAON Kněží Úředníci, vojáci Řemeslníci + zemědělci + obchodníci Otroci

12 PERIODIZACE DĚJIN EGYPTA
Víte, jak se člení dějiny Egypta? - podle královských dynastií - dále pak do větších celků – říší Stará říše (2700–2200 př. n. l.) Střední říše (2000–1800 př. n. l.) Nová říše (1600–1100 př. n. l.)

13 PYRAMIDY Co jsou to pyramidy a k čemu sloužily?
- monumentální stavby, jediný ze sedmi divů světa, který se zachoval dodnes, sloužily jako hrobky panovníků Jak se nazývá nejstarší pyramida? DŽOSÉROVA Jak se nazývá největší pyramida? tzv. Velká pyramida – CHEOPSOVA

14 STARÁ ŘÍŠE (2700–2200 př. n. l.) období stavitelů pyramid

15 Džosérova pyramida v Sakkáře
- nejstarší pyramida, stupňovitá 8)

16 Cheopsova pyramida 9)

17 Pyramidy v Gíze Pyramidy v Gíze dal postavit král Cheops, jeho syn Chefrén a vnuk Menkauré. Největší je Cheopsova neboli Velká pyramida. Měřila 147 m (dnes je menší) a na její stavbu bylo třeba asi kamenných kvádrů. O tři metry nižší Chefrénova pyramida nyní vypadá vyšší, protože byla postavena na mírně vyvýšeném místě a na jejím vrcholu se dochovaly zbytky původního obložení. Menkauréova pyramida je nejmenší, měří pouze 66 metrů. 10)

18 Porovnej Džosérovu a Cheopsovu pyramidu. V čem se liší?
8) 9)

19 SFINGA Co je to sfinga? Znáš nějakou, která se dochovala dodnes?
- socha lva s lidskou hlavou, poblíž Cheopsovy pyramidy, má představovat Cheopsova syna 11)

20 NOVÁ ŘÍŠE (1600–1100 př. n. l.) největší územní rozmach

21 Rozsah Egypta za vlády Thutmose I. (1504–1492 př. n. l.)
12)

22 THÉBY sídlo faraonů – VÉSET (Théby) chrám boha Amóna
poblíž Vésetu vzniklo slavné pohřebiště ÚDOLÍ KRÁLŮ a ÚDOLÍ KRÁLOVEN 13)

23 SKALNÍ HROBKY nahradily pyramidy vytesané do vápence
poblíž Vésetu v tzv. ÚDOLÍ KRÁLŮ zdobeny malbami na stěnách a reliéfy 14)

24 Hatšepsovet (18. dynastie)
VÝZNAMNÍ VLÁDCI Hatšepsovet (18. dynastie) Po smrti svého manžela Thutmose II. převzala poručnictví nad mladým Thutmosem III. Později si přisvojila titul faraona a zmocnila se vlády. Hatšepsovet sice Thutmosovi III. přidělila titul spoluvladaře, ale o vládnutí se starala sama. Vládla Egyptu asi dvacet let, přibližně v letech 1479/1473–1458/1457 př. n. l. Pro posílení své autority se nechávala zpodobňovat s Usirovým vousem a na veřejnosti nosila mužské oblečení. Její vláda byla mírumilovná, podnítila rozkvět obchodu, kultury a věd. 15)

25 Thutmose III. vedl dobyvačné války
za jeho vlády – největší územní rozsah Egypta (na severu k Eufratu, zisk Sýrie, dobývání Núbie) 16)

26 Achnaton a Nefertiti (18. dynastie)
náboženská reforma – zrušil polyteismus (mnohobožství) zavedl uctívání jediného boha ATONA – monoteismus 17) 18)

27 Panovník Achnaton a jeho rodina uctívají Atona znázorněného v podobě sluneční koule
19)

28 Tutanchamon Roku 1922 objevil Angličan Howard Carter nevykradenou Tutanchamonovu hrobku. Největší úžas vzbudila Tutanchamonova pohřební maska z těžkého zlata. 20) 21)

29 Howard Carter nad Tutanchamonovou mumií
22)

30 Opěradlo Tutanchamonova trůnu s vyobrazením krále a královny Anchesenamony pod paprsky boha Atona; užitkové předměty z královy hrobky dokládají vysokou úroveň a vytříbenost kultury Nové říše. 23)

31 Ramesse II. (19. dynastie) války s Chetity o Palestinu a Sýrii
nejstarší dochovaná mírová smlouva na světě (Ramesse II. a Chattušiliš III. ji uzavřeli po bitvě u Kadeše r př. n. l.) smlouva se zachovala v egyptském i chetitském exempláři dohoda o míru na věčné časy – smlouva nebyla vládci nikdy porušena 24)

32 Vpád mořských národů 12. století př. n. l. – vpád mořských národů do Egypta (asi z egejské oblasti, zaplavily celý Přední východ) Egypt ztratil všechna území, která dobyl v Asii

33 ÚPADEK EGYPTA 30 př. n. l. – Egypt se stal římskou
7. stol. př. n. l. – ovládli Egypt Asyřané 525 př. n. l. – ovládli Egypt Peršané 332 př. n. l. – Alexandr Makedonský 30 př. n. l. – Egypt se stal římskou provincií 25)

34 Použité zdroje Uvedené zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na WWW: 1) < 2) < 3) < 4) < 5) < 6) < 7) < 8) < 9) < 10) < 11) < 12) < 13) < 14) < 15) < 16) < 17) < 18) < 19) < 20) < 21) < 22) < 23) < 24) < 25) < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "STAROVĚKÝ EGYPT 1) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google