Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK ROČNÍK: 8. ROČNÍK TÉMA: SYNTAX V. AUTOR: Mgr. Kateřina Mládková DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_47_KM

2 Anotace Cílová skupina: 8. ročník Téma: Syntax V. Cíl: Procvičování učiva – větné členy, souvětí, práce s textem Pomůcky: psací potřeby, pracovní listy Pilotáž: Žáci ocenili souhrnné opakování a procvičování syntaktického učiva. Žáky připravujeme na testy a přijímací zkoušky, učíme je pracovat s textem, s formami zadávání úkolů.

3 Zvýrazněný větný člen nahraď větou:
1 Nohu jsem si zlomil při lyžování. Odborníci zkoumají chování zvířat v zajetí. Slíbila nám napsat nebo zavolat. Zvýrazněný větný člen nahraď větou:

4 Najdi podmět a urči, jakým slovním druhem je vyjádřen:
2 Všichni musí donést do vyučování knihy. Učit se práci s počítačem je velmi důležité. Na kostelní věži právě odbila dvanáctá. Najdi podmět a urči, jakým slovním druhem je vyjádřen:

5 3 Přišli tam všichni. Každý z nás se těšil na večírek. Uviděl jsem v dálce komín, který znečišťoval celé okolí. Naši přátelé nepřijeli. Ten člověk, kterého jsem znala už pět let, prošel kolem mě bez povšimnutí. Vyhledej zájmena a urči jejich větnou platnost (kterým jsou větným členem)

6 všichni – podmět každý – podmět (z) nás – přívlastek neshodný který – podmět naši – přívlastek shodný kterého – předmět (kolem) mě – příslovečné určení místa Řešení 3

7 Kterým větným členem je ve větách tvar jíst:
4 Jíst je příjemné. Tatínek mi nakázal jíst. Byl tak rozrušen, že nemohl jíst. Hned jak se vrátil domů, pospíchal jíst. Kterým větným členem je ve větách tvar jíst:

8 podmět předmět přísudek (tvořený slovesem modálním moci a infinitivem jíst) příslovečné určení účelu. Řešení 4

9 Vyhledej neshodné přívlastky a změň je na shodné:
5 V lese bylo slyšet ránu jako hrom. Cesta nazpátek byla nepříjemná. Most z kamene odolal povodni. Nápoj pro občerstvení musí být chladný. Vyhledej neshodné přívlastky a změň je na shodné:

10 Řešení 5 jako hrom – hromovou (silnou) nazpátek – zpáteční
z kamene – kamenný pro občerstvení - občerstvující Řešení 5

11 Ve které větě je nevyjádřený subjekt?
6 Ale on se jen vymlouvá. Všichni se těší na výlet. Ani druzí se nedostavili. S tebou o tom nechci mluvit. Ve které větě je nevyjádřený subjekt?

12 Ve které větě je predikát jmenný se sponou?
7 Jeho vlasy se bělaly jako sníh. Odměnou jí byl bouřlivý potlesk. Pstruh znamenitě chutná. Oči zvířete se smaragdově leskly. Ve které větě je predikát jmenný se sponou?

13 V dané větě vyhledej predikát:
8 Král byl mladý, hezký a celkem rozumný člověk. byl člověk byl mladý byl mladý, hezký a rozumný V dané větě vyhledej predikát:

14 9 Děti s hráběmi, lopatkami a igelitovými pytli chodily čistit les. V ulici, kde se neštěstí stalo, se shromáždilo mnoho lidí. Urči počet vět:

15 Jestliže naleznete mládě volně žijícího živočicha, nedotýkejte se jej a vzdalte se od něho. Z dálky můžete pozorovat, co se bude dít. Jen v případě, že je mládě zraněné nebo nejméně půl dne opuštěné, je vhodné ho odnést. Práce s textem 10

16 10 Práce s textem Z kolika vět se skládá třetí souvětí?
Urči mluvnické kategorie slovesa naleznete. Změň způsob tohoto slovesa na podmiňovací. Změň tvar slovesa z bodu c) na první osobu. Urči druh zájmena jej a uveď jeho 1. pád. Najdi několikanásobný predikát jmenný se sponou. Synonymum k adjektivu opuštěné Pojmenuj části slova o/pušt/ěn/é Antonymum ke slovu vzdálit se Práce s textem 10

17 2 věty 2. os., mn. č., oznam. zp., přít. čas, vid dokonavý, rod činný nalezli byste nalezli bychom on – osobní je zraněné nebo opuštěné osiřelé předpona/kořen/přípona/koncovka přiblížit se Řešení 10

18 Zdroje: Archiv autora Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google