Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
2
Polyhydroxyaldehydy a polyhydroxyketony
Reaktivita karbonylu, reaktivita alkoholu
3
Sacharidy VÝSKYT: rostliny - 80 – 90 % sušiny živočichové – 2 %
ZDROJ: rostliny – fotosyntéza živočichové – většina z rostlinných zdrojů, malé množství syntetizováno VÝZNAM: zdroj energie (glukosa, ATP) rezervní látky (škrob, glykogen) reakční meziprodukty součást buněčných stěn (celulosa nejrozšířenější org. látka) součástí pojivových tkání, rozpoznávání buněk (vázány na lipidy nebo proteiny)
4
Monosacharidy - Počet uhlíků triosy C3H6O3 - heptosy C7H14O7
- Funkční skupina aldosy ketosy - Cyklická struktura furanosa pyranosa
5
Isomery
6
Isomery b anomer a anomer Opticky aktivní isomery: (+) jsou levotočivé
(-) jsou pravotočivé ve vztahu ke stáčení polarizovaného světla. Neexistuje však přímá úměra mezi D- a (+) isomery!
7
Isomery Počet stereoisomerů 2n n = počet chirálních C
Příklad: pentosy: 23 stereoisomerů hexosy: 24 stereoisomerů (u necyklických forem) Enantiomery – zrcadlový obraz, který není identický Všechny D- sacharidy mají jako enantiomer svůj L- sacharid
8
Aldotriosy Aldotetrosy Aldopentosy Aldohexosy D-glyceraldehyd
D-erythrosa D-threosa Aldopentosy D-ribosa D-arabinosa D-xylosa D-lyxosa Aldohexosy D-allosa D-altrosa D-glukosa D-mannosa D-gulosa D-idosa D-galaktosa D-talosa
9
D-KETOSY dihydroxyaceton D-erythrulosa D-ribulosa D-xylulosa D-psikosa
D-fruktosa D-sorbosa D-talagosa
10
Diastereoisomery Stereoisomery, které nejsou enantiomery.
D-erythrosa D-threosa Stereoisomery, které nejsou enantiomery. Liší se v konfiguraci na nejméně jednom chirálním uhlíku a nejsou zrcadlovými obrazy.
11
Epimery Jedná se o speciální případ diastereoisomerů, které se liší
C-4 D-mannosa D-glukosa D-galaktosa Jedná se o speciální případ diastereoisomerů, které se liší V konfiguraci pouze na jednom chirálním uhlíku.
12
Cyklické formy monosacharidů
Vznikají intramolekulární adicí jako intramolekulární poloacetaly, poloketaly; vzniká nové asymetrické centrum Fischerova projekce a-D-(+)-glukopyranosa (38 %) b-D-(+)-glukopyranosa (62 %) D-(+)-glukosa (otevřený lineární řetězec) Haworthova projekce
13
Cyklické formy fruktosy
a-D-fruktofuranosa D-fruktosa a-D-fruktopyranosa
14
Konformace a – axiální ; e - ekvatoriální
15
a-D-(+)-glukopyranosa b-D-(+)-glukopyranosa (otevřená lineární forma)
Mutarotace – interkonverse anomerů [a] = + 112° [a] = ° Rovnovážná směs [a] = ° a-D-(+)-glukopyranosa b-D-(+)-glukopyranosa D-(+)-glukosa (otevřená lineární forma)
16
Oxidace monosacharidů
C-1 aldonové kys. Př. glukonová kyselina C-6 uronové kys. glukuronová kyselina C-1 a C-6 glykarové(aldarové kys.) glukarová kyselina monosacharidy jsou redukující cukry – použití při klasifikaci cukrů a v některých klinických testech (Fehling, Benedict, Tollens test) RCOH + 2 Cu OH RCOO- + Cu2O H2O
17
Redukce monosacharidů
Redukcí vznikají odpovídající polyhydroxyalkoholy, př. glukosa glucitol (sorbitol), ketosy poskytují 2 alkoholy: C-2 + D-fruktosa D-glucitol D-mannitol
18
methyl a-D-(+)-glukopyranosid methyl b-D-glukopyranosid
Tvorba O-glykosidu a-glykosid a-D-glukopyranosa methyl a-D-(+)-glukopyranosid methyl b-D-glukopyranosid mp 165 °C, [a] = + 158° mp 107 °C, [a] = - 33° a-D-glukopyranosa a-D-glukopyranosa
19
Tvorba N-glykosidu + + a-D-ribosa uracil uridin
20
Deriváty monosacharidů
(a) alkoholy b) aminocukry D-N-acetylglukosamin D-glukosamin (také D-galaktosamin) c) deoxycukry b-D-2-deoxyribosa glukosa-1-fosfát d) estery kyseliny fosforečné Glc-1-P
21
Reakce monosacharidů - shrnutí
Esterifikace – reakce alkoholových skupin s různými kyselinami. V biochemii mají největší význam estery kyseliny fosforečné, např. glukosa-6-fosfát nebo fruktosa-1,6-bisfosfát. Oxidace – vznikají cukerné kyseliny. 3. Redukce – vznikají cukerné alkoholy (alditoly nebo glycitoly) nebo deoxycukry, např. 2-deoxyribosa má největší biologický význam. Vznik aminocukrů – jeden z hydroxylů je nahrazen aminoskupinou, např. glukosamin. Aminocukry jsou důležitou součástí glykoproteinů. Vznik glykosidů – mohou to být O-glykosidy, např. sacharosa, nebo N-glykosidy, např. adenosin.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.