Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_4_07.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_4_07."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_4_07

2 Řezné podmínky a dosahovaná přesnost pří broušení
Stejně jako u ostatních konvenčních způsobů obrábění volíme řezné podmínky na základě požadované přesnosti rozměru a kvality povrchu obrobku. Volbu řezných podmínek ovlivňuje: Obrobek – materiál, tvar, velikost. Nástroj – materiál, vlastnosti, tvar. Podmínky broušení – způsob broušení, způsob styku, chlazení.

3 Řezná rychlost „v“ [ m/s]
Volí se co největší s ohledem na maximální rychlost uvedenou v označení kotouče. Běžně se pohybuje kolem 30 m/s, u řezacích kotoučů s pryskyřičným pojivem a výztuhou až 100 m/s. Výpočet v = ∏ . D . n Podélný posuv kotouče „s“ [ mm] Volíme v závislosti na šířku kotouče (B) – běžně (0,3 – 0,7)B na jednu otáčku obrobku, při obrábění na čisto (0,2 – 0,3)B/ot. Příčný posuv Určuje hloubku záběru, tento pohyb vykonává kotouč mimo obrobek.

4 Přídavky pro broušení Závisí na rozměrech broušeného obrobku (hřídele – průměr a délka, rovinné broušení – tloušťka a délka desky), způsobu broušení, zda bylo tepelné zpracování. Pohybuje se běžně od 0,2 do 0,8 mm. Dosahovaná přesnost a drsnost Dosahujeme: Stupeň přesnosti IT Drsnost Ra Hrubování – ,8-6,3 Načisto – ,2-1,6 Jemné broušení – ,05-0,4

5 K dosažení přesnějšího a hladkého povrchu je třeba volit:
Jemnější zrnitost Vyšší obvodovou rychlost kotouče Menší obvodovou rychlost obrobku Menší hloubku broušení Menší posuv Opakované broušení bez přídavku

6 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). „Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Miroslav Soukup“.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_4_07."

Podobné prezentace


Reklamy Google