Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Název materiálu: VY_42_INOVACE_16_HODNOTA _VÝRAZU_gd2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Gabriela Drapáková Datum tvorby: Cílový ročník: osmý Vzdělávací oblast/obor/okruh: Matematika a její aplikace Klíčové slovo: výraz, hodnota výrazu Anotace: Tato prezentace shrnuje nejdůležitější informace, jak vypočítat hodnotu výrazu po dosazení čísel za proměnné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 HODNOTA VÝRAZU Hodnotu daného výrazu určíme dosazením čísel za proměnné. Sestavíme výraz Dosadíme za označené proměnné daná čísla Vypočítáme hodnotu číselného výrazu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Jak vypočteme, kolik korun se v daný den vybere vstupenkách?
Příklad: V ZOO je cena vstupenky pro dospělého 70 Kč, pro dítě do 12 let 40 Kč. Počty návštěvníků jsou pro jednotlivé dny různé(„proměnné“). Jak vypočteme, kolik korun se v daný den vybere vstupenkách? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 a b 70.a 40.b 70.b + 40.b Počet dospělých Počet dětí Cena za dospělé
Cena za děti 70.b + 40.b Cena za všechny vstupenky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 V pátek navštívilo ZOO 60 dospělých a 75 dětí.
V sobotu 100 dospělých osob a 120 dětí. Jaké byly tržby v pátek, v sobotu? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 X = 70.a + 40.b PÁTEK SOBOTA a = 60, b = 75 X = X = X = 7200 a = 100, b = 120 X = X = X = 11800 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Zdroje: doc. RNDr. Oldřich Odvárko, DrSc., RNDr. Jiří Kadleček, CSc.: Matematika pro 8. ročník základní školy, 1. díl, nakladatelství Prometheus, Praha, 1 999 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Drapáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144"

Podobné prezentace


Reklamy Google