Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 3. Diferencované stravování Skupiny Zdroj:
2
Obsah Stravování dětí Stravování těhotných a kojících žen
Stravování pracujících Stravování sportovců Stravování seniorů
3
Stravování dětí
4
Charakteristika Probíhá růst a dospívání Vysoké nároky na přísun živin
Požadavky na stravu jsou rozdílné v různém věku Stravu vybíráme tak, aby co nejméně zatěžovala organizmus Kojenec 0 a 12 měsíců Batole 1 až 3 rok života Předškolák 3 až 6 rok života Školák 7 až 15 rok života Dospívání 15 až 21 rok života V období kojení přijímá dítě přirozenou stravu – mateřské mléko. Je-li mléka nedostatek, kojenec se přikrmuje tzv. umělou výživou (upravené kravské mléko). Do šesti měsíců věku dítěte se má přejít na pestrou kojeneckou stravu. q Batolatům,tj. mezi 1. až 3. rokem života dítěte, se strava přibližuje stravě dospělých. q V předškolním věku, tj. mezi 3. a 6. rokem života dítěte, se strava přibližuje rovněž stravě dospělých. q Školní věk, tj. 11. až 15. let, je velmi dlouhé období. Dětský organismus se vyvíjí bouřlivě a je kritickým obdobím dospívání – puberta. Většina mládeže využívá možnosti společného stravování. q Toto období charakterizují některé zvláštnosti, jímž se musí přizpůsobit stravovací podmínky. q V počátečním období roste organismus do výšky, později postava zesílí. Zde se objevují výrazné rozdíly mezi pohlavím. q U děvčat vznikají nároky na látkovou výměnu mezi 12. – 13. rokem, u chlapců tyto nároky vznikají o něco později. q V tomto věku je velmi důležitý harmonický a rovnoměrný rozvoj tělesných a duševních schopností mladého organismu. q Po skončení školní docházky se mládež začíná diferencovat podle pracovního zařazení. Jednu skupinu tvoří mladí lidé, kteří pokračují ve studiu, druhou skupinu tvoří pracující dorost.
5
Složení stravy 1. První místo zaujímá přísun bílkovin, které jsou základem struktury tkání. 2. Z minerálních látek má vysoké nároky na vápník. 3. Má vyšší nároky na energetickou spotřebu, proto zvyšujeme přísun sacharidů a tuků. 4. Současně vzrůstá potřeba vitamínů
6
Stravování těhotných žen
7
Charakteristika Dítě je po celou dobu těhotenství vyživováno z matčina krevního oběhu, proto je tak důležité, co žena během těhotenství konzumuje. Zdravá těhotná žena může jíst na co má chuť. Období těhotenství dělíme: 1/3 17 až 90 den – zákaz přísunu škodlivých látek 2/3 roste váha cca o 4 kg 3/3 váha vzroste cca o 8 kg 1/3 těhotenství Hmotnost matky je přibližně stejná. Mezi 17 – 90 dnem se vytvářejí základy orgánů, tzn., že musí být vyloučen cigaretový kouř, alkohol, drogy i léčiva. 2/3 těhotenství Váha vzroste asi o 4 kg. Energetické nároky jsou vyšší. Nutné je zvýšit přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a ML. 3/3 těhotenství Váha se zvyšuje asi o 8 kg.
8
Složení stravy Alkohol – poškozuje plod po stránce tělesné i duševní.
syrové ovoce a zeleninu pít alespoň půl litru mléka nebo jiné mléčné produkty málo solit– vznikají otoky, vyšší krevní tlak – kořeníme čerstvými bylinami ke smažení a mazání jsou vhodnější margaríny obohacené uhlohydráty – v celozrnném chlebu, bramborách bílkoviny asi 80 – 100g (2/3 živočišných, 1/3 rostlinných) vypít alespoň 2l tekutin denně – mléko, minerálky, ovocné a zel. šťávy – neslazené Alkohol – poškozuje plod po stránce tělesné i duševní. Kouření – zužuje cévy vyživující plod, tím se dítě dusí. Hrozí předčasný porod a poškození plodu.
9
Výživa kojících žen Energetické nároky rostou, stejně jako potřeba vápníku, vitamínů, minerálních látek, tuků a sacharidů. Nutné je zvýšit příjem libového masa, ovoce, zeleniny a tekutin. Po skončení kojení je nutné změnit jídelníček, protože hrozí obezita.
10
Stravování pracujících
11
Charakteristika Strava se přizpůsobuje dle pracovní námahy a prostředí
Je to nejdůležitější faktor ovlivňující složení stravy Kategorie Těžce pracující Horký provoz Chladný provoz Duševně pracující 1. Stravování těžce pracujících - těžká tělesná práce stupňuje nároky na spotřebu energie - důležité je přiměřené zastoupení obsahu bílkovin, které jsou důležité pro vývoj mohutnější svalové hmoty 2. Stravování v horkých provozech - zvýšená tělesná námaha zvyšuje nároky na přísun vody a solí, které organismus ztrácí pocením - s vodou se ztrácejí z těla i organické látky – vitamíny skupiny B - vhodné jsou nápoje minerální vody a nekvašené ovocné šťávy 3. Stravování pracujících v chladném provozu - je třeba zvýšit energetickou hodnotu stravy – sacharidy a tuky 4. Stravování duševně pracujících - nároky na energetickou hodnotu jsou nižší - přísun bílkovin se však nesnižuje, protože při jejich nedostatku se dostavuje pocit únavy a přepracování - stravu konzumujeme v menších porcích, protože konzumace většího množství potravy způsobuje překrvení trávicího systému a menší prokrvení CNS, což vyvolává ospalost, slabost a únavu a tím oslabujeme duševní výkony
12
Stravování sportovců
13
Charakteristika Sport klade velmi diferencované nároky na organismus.
1. Vrcholoví sportovci 2. Výkonnostní sportovci 3. Rekreační sportovci 1. Vrcholoví sportovci - životospráva musí být přizpůsobena extrémním nárokům kladeným na organismus 2. Výkonnostní sportovci - životospráva musí být rovněž přizpůsobena náročnějším podmínkám 3. Rekreační sportovci - zde platí některé všeobecné zásady stravování sportovců
14
Složení stravy Energetická hodnota stravy je u sportovců vysoká.
Přívod bílkovin by se měl zvyšovat – denně se doporučuje 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Množství tuků a sacharidů je vyšší. Sacharidy podáváme v lehce stravitelných směsích např. v tekutinách. Zvyšuje se přívod všech základních vitamínů – A, B1, B2, PP, C. Z minerálních látek zvyšujeme přívod vápníku. Po dobu sportovního výkonu dodržujeme dostatečný přísun tekutin
15
Stravování seniorů
16
Charakteristika Musíme brát v potaz fyzický stav člověka.
Někteří jsou upoutáni na lůžko, nepohybují se, proto jejich strava má být méně vydatná. Změny jsou i v trávicím systému, bývá nižší produkce trávicích šťáv. Je zpomalena peristaltika střev = sklon k zácpě.
17
Složení stravy Bílkoviny Tuky Vitamíny spotřeba je nižší než u mladých
nesnášejí neupravené mléko, doporučujeme kysané mléčné výrobky maso libové jateční, ryby, drůbež, z vajec jen bílek Tuky omezíme příjem – arterioskleróza doporučujeme oleje – sójový, arašídový, slunečnicový Vitamíny jsou důležité, působí příznivě na celý organismus důležitý je A, B, C, E
18
Složení stravy Minerální látky Tekutiny omezujeme solení
dodáváme v přírodním stavu Tekutiny čím je člověk starší, tím menší je pocit žízně, proto zajistíme pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci
19
Otázky Do jakých skupin diferencujeme stravování?
Charakterizuj stravování dětí. Charakterizuj stravování těhotných a kojících žen. Charakterizuj stravování pracujících. Charakterizuj stravování sportovců. Charakterizuj stravování seniorů.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.