Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_52_INOVACE_08_ČJ_Vyjmenovaná slova po M a jejich význam - 2 Téma Číslo projektu Anotace ČJ 3 CZ.1.07/1.4.00/ Vyjmenovaná slova po M názorně – mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se, Litomyšl. Společná diskuze nad různými významy slov. Mezipředmětové vztahy.

2 mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se, Litomyšl
Vyjmenovaná slova po M a jejich význam 2. část mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se, Litomyšl

3 Všechna vyjmenovaná slova po M
my, mýt, myslit, mýlit se, hmyz, myš, hlemýžď, mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se, Litomyšl Dnes si vysvětlíme význam dalších vyjmenovaných slov po M.

4 Co znamená slovo MÝTIT? Kácet stromy, vykácením plochy se vytvoří mýtina Proč se musejí někdy stromy v lese pokácet?

5 Co znamená slovo ZAMYKAT?
Zavírat něco pomocí zámku a klíče Zamykáme domovní dveře, trezory, kola, auta. Zamyká se ale třeba i řeka před zimou… Zamykají se i pouta. Jen je potřeba vždycky neztratit klíč. Co všechno se dá ještě zamknout?

6 Co znamená slovo SMÝKAT?
 Táhnout, vláčet po něčem Auto může dostat smyk na mokré vozovce. Houslistka smýká smyčcem po strunách. Kluci smýkají těžkým křeslem po podlaze. Věděl bys, jak si mohou práci ulehčit?

7 Co znamená slovo DMÝCHAT?
 Foukat, vhánět vzduch dmychadla Kovář vháněl vzduch do žhavých uhlíků pomocí dmychadla, které poháněl šlapáním. kompresor Víš, co je nejlevnější dmychadlo, které máš stále při sobě?

8 Co znamená slovo CHMÝŘÍ?
Peříčko, jemné chloupky chmýří na hlavě pelikána. mladá sova pálená (stará 3 týdny) Chmýří mají i rostliny, například pampeliška. Víš, kde se používá takzvané prachové peří? A co znamená, když se řekne – drát peří?

9 Co znamená NACHOMÝTNOUT SE?
Vyskytnout se, náhodně se objevit u něčeho Nachomýtl jsem se k otvírání nového zimního stadionu… Nachomýtl jsem se k požáru, k havárii auta, k topícímu se člověku… Víš, co bys v těchto posledních třech případech měl udělat?

10 Co znamená slovo LITOMYŠL?
 město v Čechách náměstí zámek V Litomyšli se narodil i významný český hudební skladatel. Poznáš ho podle obrázku? Bedřich Smetana (1824 – 1884)

11 Malé opakování, všechna vyjmenovaná slova po M
my, mýt, myslit, mýlit se, hmyz, myš, hlemýžď, mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se, Litomyšl Teď už víš, co znamenají. Zapiš si je a nauč se je nazpaměť za sebou, hodně Ti to pomůže.

12 Zdroje: Litomyšl – náměstí: VILGUS, Petr. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Litomyšl – zámek: VAVŘÍK, Martin. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Bedřich Smetana: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Kovář, pelikán, sova pálená: Alena Tučímová (se souhlasem autorky) Ostatní obrázky:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google