Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Podstatná jména - druhy Autor Chňoupková Martina

2 Podstatná jména – jejich význam a druhy
Mgr. Martina Chňoupková Podstatná jména – jejich význam a druhy

3 Podstatná jména = substantiva
Jsou názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů, činností a vztahů. Konkrétní názvy osob, zvířat, věcí (chlapec, lev, stůl) Abstraktní názvy vlastností, činností a vztahů (chytrost, plavání, láska) Konkrétní se dále dělí na obecná a vlastní podstatná jména.

4 Vyhledejte v textu podstatná jména:
Zachování biodiverzity na Zemi je důležité i pro budoucnost lidstva. Pod záštitou Úmluvy o světovém dědictví získaly lokality s největší rozmanitostí forem života nejen mezinárodní uznání, ale i technickou a finanční podporu v boji s hrozbami, jako jsou expanze zemědělství, šíření nepůvodních druhů a pytláctví. National Geographic (prosinec 2009) Vysvětlete, co znamenají podstatná jména: biodiverzita a expanze Vyhledejte podstatná jména abstraktní. V první větě vyhledejte vlastní podstatné jméno a pokuste se poté vytvořit větu, kde bude toto substantivum obecné.

5 Rozlište podstatná jména konkrétní a abstraktní:
krutost kůň televize smrt kartáček zívání nápoj chudoba chůze deník ručník kávovar hloupost pes bazén žehlení abstraktní konkrétní

6 Uveďte, ve kterém případě má podstatné jméno význam konkrétní a ve kterém abstraktní:
Ze zdi trčel velký zrezivělý hák. Boxerův pravý hák naháněl všem ostatním strach. Mám velkou žízeň, koupím si pití. Pití horkého čaje je obtížné. Přála bych si nové kolo. Druhé kolo soutěže nebylo už tak zajímavé. Krmení slonů se mi líbilo. Zítra kup krmení pro andulky.

7 Použitá literatura: GREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. [kolektiv autorů] ; Praha : Lidové noviny, 1996. National Geographic (prosinec 2009)


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google