Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Přirozené a umělé ekosystémy
2
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
3
EKOSYSTÉMY UMĚLÉ PŘIROZENÉ
4
Polní ekosystémy
5
Kde a proč pěstujeme hospodářské plodiny?
ZDROJ POTRAVY ZDROJ SUROVIN NA POLI Podle jakých hledisek rozdělujeme hospodářské plodiny? ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ ÚČELU PĚSTOVÁNÍ
6
Obilniny
7
ZÁSTUPCI OBILNIN Obilniny (též obiloviny)
polní hospodářské rostliny pěstované pro svá semena - obilná zrna (zvaná též cereálie) poměrně nenáročné obilná zrna lze dlouho skladovat a vytvářet zásoby. ZÁSTUPCI OBILNIN PŠENICE JEČMEN ŽITO OVES KUKUŘICE
8
Pšenice
9
PŠENICE OBECNÁ
10
PŠENICE OBECNÁ Jedna z nejstarších hospodářských plodin.
Pochází z jihozápadní Asie. Používá se zejména k výrobě mouky na pečení rohlíků, buchet či světlého chleba.
11
Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou?
Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní části bez obalu a klíčku. V 19. století došlo k zásadní změně výroby mouky. Obilná zrna se začala vymílat, tj. před mletím byl odstraněný vnější obal a klíček a zůstala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka. Hlavním důvodem bylo prodloužení trvanlivost mouky. Vymíláním získáme bílou mouku, která má sice delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin původně v zrnu obsažených. Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena o většinu vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů B a vitaminu E. U celozrnné mouky je však velmi důležité, aby byla v biokvalitě, protože umělé pesticidy – chemické látky k hubení škůdců - použité při pěstování se ukládají hlavně v obalu zrna.
12
Ječmen
13
Ječmen setý
14
JEČMEN SETÝ Tuhé dlouhé osiny.
Používá se k výrobě pivního sladu, náhražky kávy a často jako krmivo.
15
Žito
16
ŽITO SETÉ
17
ŽITO SETÉ Je odolnější než ostatní běžné obiloviny.
Používá se k přípravě tmavé „chlebové“ mouky, jako náhražka kávy nebo k výrobě alkoholu (gin, žitná).
18
Oves
19
OVES SETÝ
20
OVES SETÝ Žluté až bílé zbarvení.
Květenství lata (ostatní – květenství klas). Používá se převážně k přípravě ovesných vloček a jako krmivo.
21
Kukuřice
22
KUKUŘICE SETÁ
23
samčí květenství samičí květenství
24
kukuřičný klas
25
KUKUŘICE SETÁ Statná, 1 – 3 m vysoká rostlina.
Jednopohlavné květy jsou v rozlišených květenstvích. Používá se převážně jako krmivo. Neobsahuje lepek! Pochází ze Střední Ameriky. kukuřičná siláž
26
Ekosystémy přirozené a umělé
Ekosystém přirozený bez zásahů člověka jsou tu přírodní podmínky a přirozené vztahy mezi organismy např. deštný prales, potok, velehory Ekosystém umělý založený člověkem, závislý na jeho péči např. pole, zahrada, park
27
Rozmanitost polních ekosystémů
Hospodářské plodiny na polích jsou zdrojem potravy a surovin. Obilniny - využití: obilky, stonky = sláma PŠENICE OBECNÁ – mouka (světlá) JEČMEN DVOUŘADÝ – pivní slad, náhražka kávy, krmivo ŽITO SETÉ –mouka (tmavá-chlebová), náhražka kávy OVES SETÝ – krmivo, ovesné vločky KUKUŘICE SETÁ – při bezlepkové dietě (kukuřičná mouka), krmivo, z Ameriky
28
Závěr: Vysvětli rozdíl mezi přirozeným a umělým ekosystémem, uveď 2 příklady od každého. Které obilniny znáš? K čemu se nejčastěji používají? Co je sláma? Kterou obilninu můžeme použít i při bezlepkové dietě?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.