Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žákovský projekt - RAVŽ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žákovský projekt - RAVŽ"— Transkript prezentace:

1 Žákovský projekt - RAVŽ

2 ZOOBENTOS

3 Teoretická čast Proběhla v říjnu V ní jsme se naučily rozpoznávat různé živočichy, které v této prezentaci rozebíráme. Tato přednáška byla velmi pěkně přednesena.

4 Praktická část

5 Náš pokus: Používali jsme následující materiály a pomůcky: Bentická síť Ekman – Birge odběrák na bentos, bentické síto kovové kuchyňské sítko kbelík a vzorkovací láhev o objemu 250 – 1000 ml technický líh, PC, mikroskop, stereo lupu digitální kameru, měkké pinzety, kádinka s vodou, psací potřeby a papír

6 Naše metody Nejprve jsme vhodili bentickou síť do vody, nechali jsme ji klesnout ke dnu a poté jsme vytáhli bahno s bentosem, pak jsme ho přenesli do laboratoře, kde jsme zpracovávali pod mikroskopem a stereo lupou .

7 A toto jsou fotky,které jsme pořídili:

8 Postup Živý bentos, který jsme si přenesli do laboratoře a přesypali do větší mísy, jsme hledali živé vzorky organismů pinzetou a dále zpracovávali pod stereolupou. Požili jsme menší sítko na zkoncentrování organismů z nádoby se vzorkem.

9 Tyto organismy jsme vkládali do připravených lahviček se 70% technickým lihem.
Organismy jsme nyní přebírali a rozdělovali na základě podobnosti vnější stavby těla. Pod stereo lupou jsme si prohlédli vytříděné organismy.

10 V průběhu determinace jsme si zapisovali hlavní znaky, podle kterých byla daná skupina určena.
Pomocí digitální kamery jsme pořídili několik obrázků jednotlivých typů ( druhů) organismů. Na závěr cvičení jsme omyli všechny použité pomůcky, vypnuli jsme stereolupu a vyklidili pracovní místo.

11

12

13 Pakomárec Dospělci mají tělo velmi různého tvaru a zbarvení,
vždy však mají vytvořen pouze přední pár křídel, zatímco druhý je přeměněn v tzv. kyvadélka ústní ústrojí je buď bodavě savé nebo lízavě savé Proměna je dokonalá Vodní larvy nalezneme u nás ve 27 čeledích Dvoukřídlého hmyzu Jsou tvarově velmi proměnlivé,neexistuje u nich naprosto jasný znak,který by je odlišoval od všech larev ostatního hmyzu Podle úpravy dělíme larvy na tři skupiny: Typ eucefalní – má dobře vyvinutou hlavu Typ hemicefalní – s hlavou silně redukovanou Typ acefalní – s hlavou silně nezřetelnou, úplně potlačenou

14 Fotky pakomárce a najtky

15

16 Závěr Jsme rádi, že jsme se naučili pracovat s mikroskopem, stereo lupou a poznali bentický svět. Byla to velká zábava.

17 Zdroje : protokoly a pracovní listy
Zpracovali : Petra Seberová Helena Eichlerová Stanislav Šesták Klára Šímová Aleš Brtna


Stáhnout ppt "Žákovský projekt - RAVŽ"

Podobné prezentace


Reklamy Google