Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Úprava výrobků před pečením 1
Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Úprava výrobků před pečením 1 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Úprava výrobků před pečením 1. Klíčová slova: Strojení, vlažení, mašlování, nařezávání povrchu, sypání. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_05
3
Úprava výrobků před pečením 1
Způsoby úprav výrobků před pečením
4
Způsoby úprav tzv. strojení
Obracení vykynutých těstových kusů a přesazování na plechy Vlažení Mašlování Potírání povrchu olejem Nařezávání povrchu Sypání
5
Obracení vykynutých těstových kusů
Provádí se u těstových polotovarů, které kynuly tvarovanou stranou dolů Obrací se ražené tvary – housky raženky, žemle atd. Při obracení se tvary zároveň přesazují na plechy Důvodem obracení je zachování raženého tvaru
6
Vlažení, mašlování a potírání olejem
Vlažení se provádí u běžného pečiva Vlaží se vodou ručně pomocí vlažičky nebo strojově pomocí trysek Vlažení udržuje na povrchu těstových kusů pružnou blanku Správně nakynuté a zavlažené pečivo dosáhne maximálního objemu
7
Mašlování, potírání olejem
Mašlování se provádí rozšlehaným vaječným obsahem Mašluje se jemné pečivo tj. koláče, vánočky, atd. Mašluje se pomocí vlažičky Olejem se potírají buchty a tzv. Karlovarské rohlíky, vzniká jemná a velmi chutná kůrka
8
Nařezávání povrchu, sypání
Nařezávají se bagety, některé druhy rohlíků, mazance, někdy chlebíčkové veky Naříznutím se zmenší objem výrobku, ale zvětší povrch Nařezává se až po navlažení nebo namašlování Naříznutá plocha je matná Sypání se provádí různými druhy posypů ručně, sypacím válečkem a nebo pomocí sypacího zařízení
9
Úpravy povrchu
10
Úpravy povrchu
11
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.