Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMiroslav Ovčačík
1
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro telecí maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
2
CHARAKTERISTIKA TELECÍHO MASA
získáváme z mláďat ve věku 1 – 7 měsíců o hmotnosti od 70 – 160 kg obsahuje až 73 % vody barva masa je světle růžová, jemně vláknité nižší energetická hodnota, lepší stravitelnost typická vůně po kyselině mléčné bouráme na půlky nejlepší maso je z tří měsíčních kusů
3
JAKOST
4
JAKOSTNÍ TŘÍDY TELECÍHO MASA
I. Kýta - velký, malý ořech, spodní a svrchní šál II. pečeně, pečeně s ledvinou, plec, hrudí III. krk, karbanátek, kližka, koleno, pupek
5
TRŽNÍ ČÁSTI kýta bez / s kostí a kolenem
6
TRŽNÍ ČÁSTI 2. plec bez / s kostí a kolenem
7
TRŽNÍ ČÁSTI 3. pečeně s / bez ledviny
8
TRŽNÍ ČÁSTI 4. krk, karbanátek
9
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.