Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_C_17 Tematická oblast: Materiály a technologie-učební obor zedník Téma: Prefabrikace – typizace, značení stavebních dílců Autor: Ing.Vacek Vladimír Datum vytvoření: listopad 2012

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Prefabrikace – typizace, značení staveb. dílců
Typizace objektů: Z typizovaných prvků lze sestavit jeden nebo více typů objektů k jednomu účelu použití (například bytové objekty). Jsou typizovány i objekty. Unifikace: Z typizovaných prvků se dají vytvořit objekty a konstrukce pro různé použití (unifikace = sjednocování, jednotnost).

4 Typizace Typizace je činnost, která se zabývá vytvářením typových objektů, jejich částí, jednotlivých konstrukcí a výrobků. Typizace klade na výrobky jiných výrobních odvětví, které vyrábějí výrobky pro výstavbu, speciální požadavky (určuje kvalitativní, tvarové a rozměrové parametry).

5 Modulová a rozměrová koordinace
Je základem typizace a řeší soulad mezi rozměry objektů, konstrukčních částí, prvků a konstrukčních detailů na základě jednotného modulu. Např. u hlavních druhů typizovaných výrobků se používají skladebné rozměry z typové řady 150, 200, 250, 600, 1200, 1300,2400, 2600,2700,3000,3100,3300,3600, 4800 a 6000 mm.

6 Značení stavebních dílců
Každý prefabrikát by měl být viditelně označen. Označování má 3 skupiny: Značka skupiny A označuje výrobní podnik (firmu) Značka skupiny B označuje druh prefabrikátu a skládá se ze 3 částí:

7 např. PZD /450 1. část ……..tzv. „trojpísmenková značka“ (zde PZD) první písmeno = druh a účel konstrukce Z………..základy N………..stěny a svislé konstrukce (svislé) H………..schodiště P………….podlahy a stropy R………….výplně, překlady S…………..střechy

8 druhé písmeno = druh betonu
B…………..prostý beton Z…………..železový beton P…………..předpjatý beton L…………..lehčený beton K…………..kombinovaný beton (dva i více druhů) třetí písmeno = bližší určení prefabrikátu D…………..desky, panely P……………překlady, patky, pražce T……………trámy S…………….sloupy, stožáry, skruže

9 2. část ……..číselné označení tvaru
(zde 242) 3. část ……..hlavní rozměr prefabrikátu v cm nebo metrech (zde 50/450)

10 Opakování: Jaký je rozdíl mezi typizací a unifikací?
Na konkrétním příkladu (např. u zdiva z plných cihel) vysvětlete pojem skladebný (modulový) rozměr . Uveďte příklady rozměrů modulových řad stavebních výrobků.

11 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google