Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA"— Transkript prezentace:

1 Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
Teď je právě 2. května 2018 05:34:00 hod. !!! Ondřej ŽIVNÝ 3.B 2011/2012

2

3 Úvod Československo se oficiálně rozpadlo 1.1. 1993
v dnešní době oba státy jsou rovnocenní partneři spojení obou republik však vytvořilo kvalitativně odlišnou půdu pro oboustrannou pracovní migraci migrační proudy obyvatel ze Slovenska do českých zemí reflektovali rozdílné politické, hospodářské a sociální podmínky vývoje obou zemí

4 Cíle práce Seznámit s problematikou migrace po rozdělení Československa. Objasnit příčiny vedoucí k migraci Slováků do Česka Zdůraznit klady a zápory migrace z ekonomického hlediska. Vyjádřit pohled české veřejnosti na danou problematiku.

5 Důvody migrace ekonomické pracovní rodinné studijní

6 Klady a zápory migrace Pozitivní - pomáhá hnát motory ekonomiky, koncentruje se totiž zejména v nejvýznamnějších pólech ekonomického rozvoje . Zaplní mezery na trhu práce. Negativní – může nastat nebezpečí nadměrného upřednostňování přístupů náročných na „levnou“ pracovní sílu.

7 Česká veřejnost a migranti ze Slovenska
Česká veřejnost hodnotí migraci ze Slovenska vcelku pozitivně a neprokazuje negativní reakce vůči Slovákům. To je dáno kulturní, jazykovou a geografickou blízkostí, jakož to i společnou česko-slovenskou historií. Kladné postoje vůči Slovákům potvrzují také výzkumy veřejného mínění, podle kterých Slováci obsazují již tradičně první místa v žebříčku sympatie.

8 Závěr Seminární práce je zaměřena na hodnocení vlivu migrantů v České republice. od devadesátých let počet Slováků v ČR neustále roste Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR z dostupných zdrojů vyplývá, že imigranti neohrožují domácí obyvatelstvo na trhu práce přínosem je i to, že by v budoucnu mohli částečně přispět k řešení negativních demografických trendů v ČR

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google