Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura (DUM 36) Komunikační a slohová výchova, Jazyková výchova Téma – název učebního materiálu Spojky Anotace prezentace navazuje na prezentace zaměřené na slovní druhy žáci se v úvodu básničkou seznámí s novým slovním druhem úkolem materiálu je seznámit se s typickými příklady spojek, jejich zapamatování a poznávání v textu děti by samy měly vypozorovat funkce spojek (spojování slov a vět) v části s hádankami je vhodné ve větách, které spojky spojují vyhledávat slovesa a žáky připravovat na učivo „větné celky, souvětí“ v závěru žáci rozlišují „krátká slova“, tedy spojky a předložky

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, je Mgr. Stanislava Junková.
SPOJKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislava Junková.

3 a i ale proto protože SPOJKY aby ani nebo když kdyby že věty slova
Přátelství spojí dva kamarády, do kruhu spojíme dvě řady. Stiskem spojí se dlaň s dlaní, když jsi daleko, píšeš psaní. Silnice spojují města, dva lidi spojí pošta. Vlasy s mašlí spojí sponky, a spojují věty slova a i ale proto protože SPOJKY aby ani nebo když kdyby že

4 SPOJKY Kočička a pejsek bydlí v jednom domku,
Najdete v básničce ? Kočička a pejsek bydlí v jednom domku, mají krásnou zahradu i záhon plný zvonků. Každý má svou postýlku, ale stůl jen jeden, když si sednou k obědu, rychle je sněden. Našlapou a nadrobí, věc je to jistá, proto na úklid kočička kbelík a vodu chystá. Nalila tam trochu Jaru, aby měla pěnu, pejsek přidal kousek mýdla, protože chce změnu. Vytírali celý den, aby měli čisto, ale nikde v domečku není suché místo. Venku byla teplá noc, proto na trávníku spali, když se ráno probudili, vesele se smáli.

5 slova spojují SPOJKU nebo a pejsek kočička i a drak nebo princ Jeníček
Znáte pohádky? Vyberte do dvojic slov správnou nebo Které postavy vystupují v předešlém příběhu? a pejsek kočička i Kdo mohl vyhrát princeznu? a drak nebo princ Kdo chroupal perníček? Jeníček i Mařenka slova SPOJKY spojují Pozorujte-co spojují ?

6 spojují také věty SPOJKU aby že když protože ale protože aby ale když
Vložte do pohádkových vět správnou aby Karkulka šla do lesa, popřála babičce k svátku. že Budulínek slíbil babičce, nikomu neotevře. když Popelka ztratila střevíček, spěchala domů. protože Jelen běžel zpátky, uslyšel volání. ale Otesánek snědl chléb, stále měl hlad. protože aby ale když že SPOJKY spojují také věty Pozorujte-co spojují ?

7 HÁDANKY do hádanek vložte za vhodné věty z nápovědy hádanky vyřešte
SPOJKY do hádanek vložte za vhodné věty z nápovědy hádanky vyřešte

8 Celé týdny trávu žvýká, aby dala krajáč mlíka. Pomalounku v lese leze a chaloupku s sebou veze. Zdobí malou Elišku na jménu i v kožíšku, když je venku zima. dala krajáč mlíka. chaloupku s sebou veze. je venku zima.

9 Pohled na ni stojí za to, protože šupiny má samé zlato. Je to asi pěkný ptáček, když má po šaškovi fráček. Plete sítě z nití, ale rybu sotva chytí. má po šaškovi fráček. rybu sotva chytí. šupiny má samé zlato.

10 a taky nemečí, Mečí trká i netrká a pase se na lukách. V noci dupe jako divý, se tomu kdekdo diví. se tomu kdekdo diví. netrká pase se na lukách. taky nemečí,

11 a hledá i pilně hrabe, Chodí když prochází se po dvorku nebo je na zahradě. ačkoliv nemá hrábě, Zahradník je, ale ryje, i když nikdy nesází. nemá hrábě, hledá nikdy nesází. pilně hrabe, prochází se po dvorku ryje, je na zahradě.

12 mostem školy lese domem sestru Petrovi přáteli PŘEDLOŽKY SPOJKY
Doplňte Doplňte Procvičíme, aby se nám krátká slova nepletla: stojí před jménem spojují slova nebo věty mostem mezi že Jsi velký malý? nebo pod školy ale za Mám tetu strýčka. u a lese pro i Řekl mi, nic neví. v že domem nebo u Přijdu, až zítra. za ale sestru v aby Nechci vodu čaj. pro ani Petrovi ani k Máme psa kočku. k i přáteli pod a Bojí se, nezaspal. mezi aby

13 ZDROJE: Obrázky Galerie Q-draw PALANSKÁ, Jana. Hádanky v prvouce. 1. vyd. Nový Bydžov: JV Print, 2001. ISBN neuvedeno. s. 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32. SKLENÁŘOVÁ, Dana. Druhy slov hravě. 1. vyd. Praha: fi BLUG, 1995. ISBN s. neuvedena.


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google