Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479
Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DALSI_JIZNI OVOCE__PREZENTACE_15 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Další jižní ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne 2O Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s ostatním jižním ovocem, jeho použitím. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Další jižní ovoce Granátové jablko Pochází z Persie
K nám se dováží nejvíce z jihu Evropy Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C Plod cibulovitého tvaru Kožovitá slupka žlutočervené až hnědé barvy

3 Uvnitř – 6 komor plných načervenalých zrn připomínající korálky nebo české granáty
Šťáva ze semen má sladkokyselou chuť Semena se také zpracovávají na grenadinu Obr.1

4 Použití Používá se čerstvé plod rozříznout a semena vybírat lžičkou Dužina se semeny rozmixovat, přecedit – výborná šťáva Vařená semena s vodou po přecezení k přípravě sladkostí

5 Ostatní jižní ovoce Tomel – kaki Pochází z Číny
Pěstuje se v mnoha odrůdách Obr.2 Konzumuje se čerstvý Vyrábí se z něj džem nebo se kanduje Dostupný od poloviny léta do poloviny zimy

6 Ostatní jižní ovoce Mango
Velká peckovice u některých druhů až 2 kg těžká Žlutá až rudá slupka dřeň zralého plodu je žlutá, velmi aromatická Původem z Indie Obr.3

7 Mimořádně bohatý na vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C
Z minerálních látek hořčík, draslík a vápník Použití - čerstvé Ovocné saláty, krémy, zmrzliny Jako příloha k šunce, lososu nebo sýru

8 Lze připravovat jako teplé – osmažené v těstíčku nebo s vepřovým masem
V zemích, kde se pěstuje se využívá na: Kompoty, džemy, šťávy a rosoly Po požití manga nepít alkohol – ledvinové koliky

9 ZDROJE www.cs.wikipedia.org
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 NC1. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 PORAO. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google