Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Spotřební koš ve školním stravování
Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje
2
Školní stravování Školní stravování
je poskytováno především dětem, nezletilým žákům v rámci hmotného zabezpečení po dobu jejich pobytu ve škole a školském zařízení. je zajišťováno přednostně v zařízeních školního stravování podrobnější podmínky včetně výživových norem upravuje prováděcí právní předpis - vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších předpisů
3
Školní stravování Školní stravování plní několik funkcí:
klasickou sytící - průzkumy je dokázáno, že oběd ve školní jídelně je často jediným teplým jídlem dětí za den zdravotně výživovou - strava ve školní jídelně musí splňovat přísná kritéria na plnění doporučených denních dávek i hygienické předpisy výchovnou - pestrá, zdravá, strava odpovídající věku, je praktickým příkladem pro výchovu ke zdravému životnímu stylu a základy stolování ve společnosti
4
Spotřební koš závazná součást vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování základním kritérium posuzování pestrosti stravy ve školních jídelnách soustava 10 skupin základních potravin pokrytí doporučené dávky živin pro jednotlivá odebraná jídla a určenou skupinu strávníků rozdělení strávníků do věkových kategorií, dále dle typu stravování (celodenní, laktovegetariánská strava..) dodržování plnění výživových norem je kontrolováno Českou školní inspekcí
5
Spotřební koš Jídelní lístky
sestavuje vedoucí školní jídelny (odborné vzdělání) dodržení výživových norem dodržení zásad zdravé výživy (pestrost, nápaditost) dodržení finančních limitů, technické a personální možnosti daného zařízení školního stravování možnost rodičů (zákonných zástupců) vyjádřit se k podobě jídelníčku –připomínky mohou být akceptovány pouze v rozsahu daném vyhláškou
6
Bc. Eva Martinková eva.martinkova@kraj-lbc.cz 485 226 226
Děkuji za pozornost Bc. Eva Martinková
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.