Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Halogenidy Autor Melicharová Jana
2
Jana Melicharová, 2. ZŠ Dobříš
HAlogenidy Jana Melicharová, 2. ZŠ Dobříš
3
Halogenidy Dvouprvkové sloučeniny halogenu (Cl, F, Br, I) a dalšího prvku Nejznámější halogenid je NaCl NaCl: = sůl kamenná, kuchyňská sůl, je významná chemická surovina, důležitá složka lidské potravy Vlastnosti: bílá krystalická látka slané chuti, dobře rozpustná ve vodě Výskyt: nejčastější halogenid v přírodě, nejvíce se ho získává z mořské vody(průměrně obsahuje 2,7% NaCl)
4
Užití NaCl Potravinářství – příprava pokrmů, konzervování masa a zeleniny Je důležitý pro látkovou výměnu a nervovou činnost živočichů Výroba chloru a dalších chemických látek (NaOH) Používá se při výrobě mýdla, v koželužství V zimě se používá k odstranění ledu a sněhu ze silnic a chodníků
5
Chlorid draselný – KCl Další halogenidy:
Využití: Výroba hydroxidu draselného, draselné průmyslové hnojivo Chlorid amonný – NH4Cl (salmiak) Čištění povrchu kovů při pájení, součást náplně suchých článků baterií
6
Bromid stříbrný - AgBr Vlastnosti:
Je nažloutlá pevná látka , téměř nerozpustná ve vodě Citlivá na světlo Použití: Výroba fotografických materiálů (filmů, papírů)
7
Halit – NaCl, sůl kamenná, kuchyňská sůl
8
Otázky 1) Vyjmenuj vlastnosti chloridu sodného:
2) K čemu se chlorid sodný používá? 3) K čemu se používá bromid stříbrný? 4) K čemu se používá salmiak? Jak se nazývá chemicky?
9
Odpovědi 1) Je to bílá krystalická látka, slané chuti, dobře rozpustná ve vodě. 2) Používá se k přípravě pokrmů, konzervování masa a zeleniny. K výrobě chloru a dalších chemických látek. 3) Na výrobu fotografických materiálů. 4) K čištění kovů před pájením, náplň suchých článků baterií.
10
Zdroj: b2007/pikus/files/halogenidy.htm /2/2c/Cryolite.jpg Josef Mach, Irena Plucková, Jiří Šibor: Chemie (Úvod do obecné a anorganické chemie), naklad. Nová škola
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.