Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa"— Transkript prezentace:

1 SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Chléb - rozdělení Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_11(20) Autor Ing. Petra Pechová

2 Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s významem a rozdělením chleba. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Rozdělení chleba Ing. Petra Pechová, 2012

4 Chléb vyrábí se z mouky, vody, soli, kvasu (droždí), koření, mléka

5 Světlý chléb konzumní (z žitné a pšeničné mouky + kmín)
pšeničný, výražkový z bílé mouky, je lépe stravitelný, má nízkou biologickou hodnotu, energeticky bohatší speciální chléb – šrotový Gravit, sójový, trustový, slunečnicový, pivní, atd.

6 Tmavý chléb tmavý chléb – konzumní (liší se podílem žitné mouky, pšeničné + kmín) samožitný, samožitný graham, tmavý z celozrnných mouk, obsahuje více V, ML, B, sach, vlákniny, je výživnější, biologicky cenný

7 Speciální chléb Kromě žitné a pšeničné mouky také min. 10 % olejniny, luštěniny, obiloviny nebo brambory šrotový Gravit, sójový, cibulový, klobásový, slunečnicový, pivní, atd.

8 Výroba chleba 1. příprava kvasu – použijeme čistý a vyzrálý kvas z předchozí výroby, přidáme teplou vodu, mouku a necháme kvasit 2. zadělání těsta – do kvasu přidáme vodu, sůl, mouku, dobře promícháme 3. kynutí těsta – z odvážených kusů formujeme bochníky, necháme kynout 4. pečení – vykynuté bochníky omyjeme vlažnou vodou, pečeme 250 – 300°C, průběžně potíráme vodou 5. chladnutí – 6 – 10 hod. v dobře větratelné místnosti

9 Jakost chleba správný tvar, barva kůrky, vůně, chuť, pórovitá střídka, pružnost

10 Kontrolní otázky: Z jakých surovin se vyrábí chleba?
Jaké znáte druhy chleba? Jak rozdělujeme pečivo?

11 Použité zdroje: ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN


Stáhnout ppt "SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa"

Podobné prezentace


Reklamy Google