Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_01_19 občanská výchova Název Zastupitelstvo obce Téma hodiny Obec Předmět Občanská výchova Stupeň/Ročník II. st., 7. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Informace o fungování zastupitelstva. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Zastupitel, starosta, primátor, rada obce..... Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Zastupitelstvo obce

3 Zastupitelstvo obce Zastupitelstvo obce je základní orgán obce, který ji samostatně spravuje. Všechny ostatní orgány obce jsou od zastupitelstva odvozeny (např. volí starostu obce a další členy obecní rady). Obecní zastupitelstvo především odpovídá za dodržování plánu rozvoje obce a za hospodaření s obecním majetkem.

4 Zastupitelstvo obce Zastupitelstvo je voleno v obecných, rovných, přímých a tajných volbách na principu poměrného zastoupení na čtyřleté funkční období. Člen obecního zastupitelstva nabývá mandátu zvolením, práv a povinností pak po složení slibu na první schůzi zastupitelstva.

5 Starosta obce V Česku je starosta jednočlenným orgánem obce, městské části nebo městského obvodu, který je zastupuje navenek. Starosta je volen Zastupitelstvem obce. V případě nepřítomnosti je zastupován místostarostou. Úkony, které vyžadují schválení zastupitelstva obce, popřípadě rady obce, může starosta provést jen po jejich předchozím schválení, jinak jsou tyto právní úkony neplatné.

6 Primátor a rada obce Primátor je v České republice označení starosty statutárního města a hlavního města Prahy. Rada obce (obecní rada) je výkonný orgán obce v oblasti samostatné působnosti, který připravuje podklady pro jednání zasupitelstva a za svůj výkon odpovídá zastupitelstvu obce. Insignie primátora Olomouce

7 http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google