Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM: Ch9 - 14 Datum ověření ve výuce: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Deriváty uhlovodíků Téma: Karboxylové kyseliny
2
Anotace Výkladová prezentace Karboxylové kyseliny – názvosloví
Kyselina mravenčí a octová – vlastnosti a použití
3
Kyselina mravenčí a octová
Karboxylové kyseliny Kyselina mravenčí a octová
4
Karboxylové kyseliny Velmi rozšířená skupina látek
Ve své molekule obsahují karboxylovou skupinu –COOH Jsou látky příbuzné alkoholům a aldehydům
5
Karboxylové kyseliny Vyskytují se především v tělech rostlin, živočichů, ale i člověka Podle místa výskytu mají i své názvy Kyselina jablečná, citrónová, mléčná, vinná, máselná, mravenčí, …
6
Názvosloví Triviální – nejčastěji používané v praxi kyselina mravenčí
kyselina máselná,… Jednodušší název tvořený podle uhlovodíku přidáním přípony –ová kyselina methanová, kyselina butanová,..
7
Kyselina methanová (mravenčí)
8
Kyselina methanová (mravenčí)
Bezbarvá kapalina ostrého štiplavého zápachu Je součástí mravenčího jedu Je obsažena v kopřivách Ničí bakterie Používá se jako konzervační a dezinfekční látka
9
Kyselina mravenčí Mravenci používají k obraně 50% kyselinu mravenčí, kterou dokáží stříkat až na vzdálenost 50 cm Ptáci používají živé mravence k ošetření peří. Kyselina mravenčí je velmi účinná proti roztočům a vším, které napadají ptačí peří Veverky, kočky, opice se s oblibou válejí přímo v mraveništi, aby se zbavily parazitů
10
Kyselina mravenčí Přidává se do krmiva pro kuřata, protože ničí bakterie žijící v trávicím traktu kuřat Ty mohou způsobit salmonelózu u člověka
11
Kyselina ethanová (octová)
12
Kyselina octová Kapalná, štiplavě páchnoucí látka
Působí leptavě na pokožku Používá se ke konzervaci potravin, výrobě barviv, plastů
13
Kyselina octová
14
Kyselina octová - použití
V domácnosti se používá jako součást čisticích přípravků, zejména pro odstraňování vodního kamene V zemědělství je používána jako přísada ke konzervaci siláže Vzniká kvašením zředěných roztoků ethanolu 5-8% vodný roztok se nazývá ocet
15
Kyselina octová Potravinářský ocet se vyrábí kvašením ethanolu pomocí octového kvašení Bakterie jsou zachyceny na bukových hoblinách, které jsou „sprchovány“ ethanolem Vzniklý ocet je bezbarvý Pro potravinářské účely se přibarvuje dohněda
16
Karboxylové kyseliny jsou organické sloučeniny, ve kterých je vázána karboxylová skupina C = COOH OH Kyselina mravenčí (methanová) součást mravenčího jedu dezinfekční a konzervační prostředek Kyselina octová (ethanová) kapalná, štiplavě páchnoucí látka, žíravina vodný roztok - konzervace potravin, výroba barviv, plastů
17
Zdroje Chemie 8, J. Škoda, P. Doulík, nakladatelství Fraus
Naskenované obrázky str. 103 Základy chemie 2, P. Beneš, V. Pumpr, J. Banýr, nakladatelství Fortuna Naskenované obrázky str. 51 Vzorce vytvořeny v programu SMART Notebook Obrázek mravence galerie SMART Notebook – Ant 2
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.