Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Citoslovce = interjekce Autor Chňoupková Martina

2 CITOSLOVCE (interjekce)
Mgr. Martina Chňoupková

3 Citoslovce patří mezi neohebné slovní druhy
vyjadřují bezprostřední reakci na podněty – city, pocity hodnocení = subjektivní citoslovce pocitová (hernajs, páni, jeminkote) reakcí na zvuk jsou zvukomalebná (onomatopoická) citoslovce (haf, žbluňk, šmik) poslední skupinu tvoří obecně kontaktová a vybízecí citoslovce (člověče, panečku, puťa puťa)

4 Vyhledejte citoslovce a klasifikujte je:
Jemináčku, to dobrota. Dveře za nám prásk! To byl panečku vtípek. Au, to bolí. Hrome, už s tím přestaň. Slepice dělá kokodák. A heleme se! Na pipipi. Brr, to je zima. Z vedlejší místnosti se ozývalo chachachá. jemináčku – pocitové prásk – onomatopoické panečku – kontaktové au – pocitové hrome – pocitové kokodák – onomatopoické heleme se – pocitové na pipipi – vybízecí brr – pocitové chachachá - onomatopoické

5 Nahraďte slovesa vhodnými citoslovci:
Jenda zaťukal na dveře. Honzík cupital za maminkou. Dítě upadlo na zem. Kočka mňoukala na Petra. Kuna přeskočila plot. Liška vběhla do své nory. Sklenice spadla z police na zem. Ozvala se rána a vrabci se rozletěli. Jenda ťuk ťuk na dveře. Hunzík cupity za maminkou. Dítě buch na zem. Kočka mňau na Petra. Kuna hop přes plot. Liška šup do své nory. Sklenice bum z police na zem. Ozvalo se bác a vrabci frrrr.

6 Nahraďte citoslovce vhodnými slovesy:
Žába žbluňk do vody. Chlapi chachacha. Miminko v postýlce áááááááá. Váza bác na zem. Pes haf haf na souseda. Žába skočila do vody. Chlapi se smáli. Miminko v postýlce plakalo. Váza spadla na zem. Pes štěkal na souseda.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google