Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. Konvenience zdroj:
2
Obsah Charakteristika Výhody Nevýhody Rozdělení
3
Konvenience Odvozeno od anglického slova "convenience"
V AJ znamená pohodlí, výhodnost, snadnost Český výraz je polotovar Pokrm v různém stádiu zpracování Potravina v různém stádiu zpracování Setkáme se také s výrazem pohotová potravina
4
Výhody Zaručují dokonalý výsledek Zrychlují přípravu
Podporují kreativitu Snižují potřebu práce Mohou snížit náklady na energii
5
Nevýhody Finančně náročnější
Obsahují mnohdy různé potravinové přísady, které nejsou vždy zdraví prospěšné Obsahují větší obsah solí Vytlačují v profi kuchyních tradiční postupy a degradují kuchařské umění
6
Význam Usnadňují přípravu pokrmů Mají obvykle vysokou kvalitu
Zabraňují vytváření odpadů Snižují náklady na skladování Splňují hygienické normy
7
Rozdělení Masné Bezmasé Suché v prášku Nápoje v prášku
chlazené a zmrazené (př. hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované) Bezmasé chlazené (těsto linecké, listové), zmrazené (švestkové knedlíky, bramborové) Suché v prášku těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky Nápoje v prášku ovocné, kávoviny, rozp. čaj, inst. kakaový nápoj
8
Otázky Charakterizujte konvenienci? Jaké jsou výhody konvenience?
Jaké jsou nevýhody konvenience? Jaký je význam konvenience? Jak rozdělujeme konvenienci?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.