Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. Konvenience zdroj:

2 Obsah Charakteristika Výhody Nevýhody Rozdělení

3 Konvenience Odvozeno od anglického slova "convenience"
V AJ znamená pohodlí, výhodnost, snadnost Český výraz je polotovar Pokrm v různém stádiu zpracování Potravina v různém stádiu zpracování Setkáme se také s výrazem pohotová potravina

4 Výhody Zaručují dokonalý výsledek Zrychlují přípravu
Podporují kreativitu Snižují potřebu práce Mohou snížit náklady na energii

5 Nevýhody Finančně náročnější
Obsahují mnohdy různé potravinové přísady, které nejsou vždy zdraví prospěšné Obsahují větší obsah solí Vytlačují v profi kuchyních tradiční postupy a degradují kuchařské umění

6 Význam Usnadňují přípravu pokrmů Mají obvykle vysokou kvalitu
Zabraňují vytváření odpadů Snižují náklady na skladování Splňují hygienické normy

7 Rozdělení Masné Bezmasé Suché v prášku Nápoje v prášku
chlazené a zmrazené (př. hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované) Bezmasé chlazené (těsto linecké, listové), zmrazené (švestkové knedlíky, bramborové) Suché v prášku těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky Nápoje v prášku ovocné, kávoviny, rozp. čaj, inst. kakaový nápoj

8 Otázky Charakterizujte konvenienci? Jaké jsou výhody konvenience?
Jaké jsou nevýhody konvenience? Jaký je význam konvenience? Jak rozdělujeme konvenienci?


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google