Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Architektura tužkou a v 3D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Architektura tužkou a v 3D"— Transkript prezentace:

1 Architektura tužkou a v 3D
3D modelář – práce s objekty, skupiny objektů Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Arch2r0118

2 Práce s objekty, skupiny objektů
Vytvořit půdorys objektu (bytu, domu) jsme se naučili v minulém díle – dnes budeme řešit osazení takového objektu jednoduchými doplňky - např. okny, dveřmi, komíny...

3 Proč připravovat objekty zvlášť?
Vytvářet všechny prvky přímo v požadovaném architektonickém modelu je sice možné, ale z mnoha důvodů nepraktické. Proč? Řada prvků se ve většině modelů opakuje – v jídelně je více stejných židlí, sloupy v hale jsou totožné, v jedné budově obvykle používáme stejná okna, stejný typ dveří, kování ap. V různých modelech se vyskytují totožné prvky – v mnoha domech jsou stejná garážová vrata, opakují se prvky interiéru i stavební prvky... Z těchto důvodů je ekonomičtější jednotlivé prvky (objekty) připravovat odděleně a pak je používat jako celistvé části v dalších modelech. Existuje dokonce celá řada firem, která se zabývá jen přípravou komponent pro různé modelovací systémy.

4 Příprava objektu Samotná příprava objektu je přesně stejná, jako příprava modelu. Za pomoci stejných nástrojů, se kterými jsme se už seznámili, ale připravíme jen jeden prvek – například dveře. Jednotlivé prvky dveří pak pospojujeme jako prvky na stejné nebo podřízené úrovni nástrojem „Glue“ ( ). Spojení prvků je nezbytné, objekt potřebujeme uložit jako celek. Soubor uložíme (kvůli pozdějším úpravám) a objekt vybereme a uložíme jako objekt.

5 Použití objektu ve scéně
Do scény se objekty vkládají pomocí příkazu „Load Object“. Dál je pak můžeme běžným způsobem kopírovat, transformovat, přesouvat, otáčet...

6 Vyzkoušejte si Ve složce s výukovým materiálem máte připravený hrubý model domu a všechny potřebné objekty. Vytvořte vlastní architektonický návrh kombinací připravených modelů, případně úpravou nebo vytvořením nových prvků a jejich využitím ve scéně.

7 Zdroje Vlastní 3D modely
Caligari True Space volně dostupný „za registraci“, SN:


Stáhnout ppt "Architektura tužkou a v 3D"

Podobné prezentace


Reklamy Google