Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.
2
DERIVÁTY KYSELIN HYDROXYKYSELINY
a) substituční deriváty karboxylových kyselin b) funkční deriváty karboxylových kyselin c) organické deriváty anorganických kyselin HYDROXYKYSELINY ve svých molekulách obsahují: karboxylovou skupinu - COOH hydroxylovou skupinu - OH
3
Názvosloví: - přepona hydroxy + systematický název kyseliny
4
Fyzikální vlastnosti:
sirupovité krystalické látky lépe rozpustné ve vodě, než nesubstituované karb.kyseliny Chemické vlastnosti: COOH skupina – udává vlastnosti karb. kyselin OH skupiny - udává vlastnosti alkoholů - OH skupina v α poloze ovlivňuje kyselost méně, než halogeny
5
Příprava: kvašením oxidace diolů
HO-CH2-CH2-OH → HO-CH2-CH=O → HO-CH2-COOH adice H2O na nenasycené karb. kyseliny CH2=CH-COOH + H2O → CH3-CH(OH)-COOH
6
vzniká mléčným kvašením cukrů
Zástupci: KYSELINA MLÉČNÁ v nedozrálých plodech vzniká mléčným kvašením cukrů [1] v kyselém mléce, sýrech, v kvašených okurkách E 270 – používá se v pekařství a pivovarnictví antiseptické vlastnosti – využití v mastech, krémech, vlasové kosmetice vzniká při anaerobní svalové práci
7
v přírodě volná - nezrálé ovoce - jablka , hrozny
KYSELINA JABLEČNÁ - hydroxyjantarová v přírodě volná - nezrálé ovoce jablka , hrozny [2] E ochucující látka- pro svou kyselou chuť - okyselující prostředek, látka upravující pH také v zelenině – v rajčatech, okurkách, mrkvi, celeru účastní se citrátového cyklu - malát
8
vyskytuje se ve 3 prostorových izomerech
KYSELINA VINNÁ - dihydroxyjantarová vyskytuje se ve 3 prostorových izomerech k. mesovinná – opticky inaktivní [3] (+) – vinná – v přírodě – hroznová šťáva Soli: vínan draselný – vinný kámen vínan sodno – draselný – Fehlingovo činidlo
9
součást plodů – citrusy, rybíz, brusinky
KYSELINA CITRÓNOVÁ součást plodů – citrusy, rybíz, brusinky dokáží ji produkovat - Penicilium - Aspergilus niger [4] poprvé izolována v r Scheelem důležitý meziprodukt metabolismu všech organismů – citrát – Krebsův cyklus (cyklus k. citrónové)
10
zabraňuje růstu plísní, bakterií a kvasinek
E 330 – ochucující a okyselující prostředek [6] [5]
11
z lat. salix – vrba – z její kůry lze kyselinu získat
KYSELINA SALICYLOVÁ z lat. salix – vrba – z její kůry lze kyselinu získat antiseptické vlastnosti v kožním lékařství – pro léčbu akné [7] derivát – kys. acetylsalicylová = ASPIRIN [8]
12
dubové kůře, čajových lístcích
KYSELINA GALLOVÁ v duběnkách, ořeších, dubové kůře, čajových lístcích vázaná do taninů, z nich se získává hydrolýzou [9] při reakci s Fe+III – vytváří duběnkový inkoust
13
Použité zdroje: [1]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [2]NEUROtiker.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [3]DSCHANZ. [cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [4]NEUROtiker.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [5][cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [6]FLICKR.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [7]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na
14
Použité zdroje: [8]BENJAH-BMM27.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [9]HARBIN.[cit ] Dostupný pod licencí Public domain na [10] BENEŠOVÁ, Marie a Hana SATRAPOVÁ. Odmaturuj z chemie. první-dotisk. Brno: Didaktis, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.