Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DUM - Digitální Učební Materiál
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/ Sada: A1_45 Datum ověření ve výuce: Třída: 1. KA
2
DUM - Digitální Učební Materiál
Tematická oblast: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. KA Klíčová slova: Lité těsto, lívance-základní recept Jméno autora (vč. titulu): Bc. Romana Pašková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 Lišov IČO: REDIZO:
3
Pokrmy z litých těst Lité těsto připravujeme z:
mléka, mouky, vajec, cukru a soli. Kvalita těsta závisí na: druhu mouky (hladká, polohrubá), vejcích (žloutky nebo celá), správné hustotě (mléko, smetana).
4
Pokrmy z litých těst Důležité je i kypření:
droždím, nebo sněhem z bílků. Ochucení: vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, rumem… Používáme ho na přípravu palačinek, lívanců a trhanců.
5
Lívance-Základní recept
Suroviny: Suroviny: mléko 2,5 hrnku polohrubá mouka 3 hrnky droždí 1 lžíce vejce 1 ks krystalový cukr 1 lžíce vanilkový cukr 1 ks citrónová kůra sůl špetka olej (smažení) Náplň: zavařenina bílý jogurt smetana (šlehaná, zakysaná) Lívance-Základní recept
6
Lívance-Základní recept
do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme vejce a rozšleháme je, dochutíme krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, solí, postupně přidáme polohrubou mouku,
7
Lívance-Základní recept
důkladně rozmícháme tak, aby vzniklo hustší těsto, necháme je vykynout, po vykynutí smažíme lívance na oleji, usmažené potřeme zavařeninou nebo povidly, zdobíme jogurtem, smetanou
8
ZDROJE Obrázky: použity vlastní zdroje Externí zdroje:
Šebek, L.Technologie kuchařských prací pro OU. Praha: Septima s.r.o., 2007. ISBN Pechová, J., Králová, I. Hrníčková kuchařka. Praha: Laguna s.r.o., 1995. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.