Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví"— Transkript prezentace:

1 Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Hygiena, bezpečnost práce a požární ochrany Zdroj:

2 Hygiena přípravy potravin Bezpečnost při práci
Obsah Co je to hygiena Osobní hygiena Hygiena pracoviště Hygiena přípravy potravin Bezpečnost při práci

3 Hlavní zásadou je časté mytí rukou
Co je to hygiena Definice: Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví. Synonymum pro udržování čistoty. Hlavní zásadou je časté mytí rukou

4 Legislativa Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 852/2004, o hygieně potravin Zákon č. 258/200 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění pozdějších předpisů Zákon č.110/1997 Sb., zákon o potravinách a tábákových výrobcích

5 Hygiena přípravy pokrmů a nápojů
Oblasti hygieny Osobní hygiena Hygiena pracoviště Hygiena potravin Hygiena přípravy pokrmů a nápojů

6 Zásady osobní hygieny Dodržování čistoty těla a ústní dutiny
V případě nemoci či poranění zůstat mimo pracoviště Mytí rukou před vstupem, po WC, během práce Čisté a upravené vlasy, dlouhé sepnuté Zastřižené a nenalakované nehty Udržovat pracovní oděv v čistotě a odděleně od špinavého a osobního ošacení Kuchař pokrývku hlavy

7 Zásady hygieny pracoviště
Před zahájením provozu vždy čisté Průběžně odnášet zbytky a odpadky Plochy ošetřovat prostředky s dezinfekčními látkami Nekřížit špinavý a čistý provoz Zajistit odvoz odpadků, zbytků a tuků Pracoviště musí být řádně odvětráváno

8 Zásady hygieny potravin
Vždy čerstvá Správně skladovaná Manipulace ve správné teplotě Čerstvé potraviny vždy omývat Vejce se skladují v omyvatelných platech Zajistit, aby se potraviny vzájemně neovlivňovali

9 Zásady hygieny při přípravě pokrmů
Zabránit mechanickému znečištění Dodržovat teplotní limity a časy na opracování Zabránit křížení hotových pokrmů s nedokončenými V průběhu expedice dodržovat teplotu a čas Servírovat teplé pokrmy na předehřátých talířích

10 Zásady bezpečnosti práce
Před příchodem na nové pracoviště být proškolen Řádné osvětlení, odvětrání, výška pracovních ploch Zákaz nošení šperků, piercingů, umělé nehty, řasy a příčesky Manipulace s břemeny Používání zařízení dle návodu Úraz vždy zapsat a ošetřit Opatrná manipulace s ostrými nástroji Udržování podlahových ploch čistých a suchých

11 Seznámit se s únikovými cestami a hasícími prostředky
Požární ochrana Seznámit se s únikovými cestami a hasícími prostředky Nemanipulovat s ohněm v blízkosti hořlavých kapalina látek Opatrná manipulace s horkými tuky Nenechávat zapnuté tepelné zařízení bez dohledu Poblíž otevřeného ohně nenechávat hořlavé látky a materiál

12 Otázky Jaké jsou hlavní zásady osobní hygieny?
Jaké jsou hlavní zásady hygieny pracoviště? Jaké jsou hlavní zásady hygieny potravin? Jaké jsou hlavní zásady hygieny při přípravě pokrmů? Jaké jsou hlavní zásady bezpečnosti práce? Jaké jsou hlavní zásady požární ochrany?


Stáhnout ppt "Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google