Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platební karta, Druhy platebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platební karta, Druhy platebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platební karta, Druhy platebních karet Autor: Pavla Lukešová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_25/II.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva. Platební karta Období: září – prosinec 2011

2 Druhy platebních karet

3 DEBETNÍ a KREDITNÍ

4 Debetní platební karta
Mezi ně patří tzv. běžné platební karty, které jsou poskytovány k běžnému bankovnímu účtu uživatele Podstatou je, že jejich prostřednictvím platíte svými penězi a provádíte také výběry svých peněz z bankomatu. Pomocí debetní karty utrácí její majitel jen ty peníze, které má na svém účtu.

5 Kreditní karta Prostřednictvím těchto karet vám banka v případě potřeby poskytuje možnost čerpání úvěru. V tomto případě již neutrácíte své peníze, nýbrž peníze banky. O vydání kreditní karty musí uživatel bankovního účtu banku požádat.

6 Porovnání debetní a kreditní karty
Debetní karta - Platíte svými vlastními penězi. - Platby kartou nebo připsání částky vidíte na výpise z účtu. - Typ karty vhodný k platbám v obchodech i k výběrům z bankomatu. Kreditní karta - Utrácíte peníze banky – půjčujete si od ní. - Z banky chodí speciální výpis - Typ karty určený hlavně k platbám v obchodech, nikoli k výběrům z bankomatu

7 POUŽITÉ ZDROJE: Petra Navrátilová Finanční gramotnost I. vyd: computermedia, s. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platební karta, Druhy platebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google