Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 GIMP - MLHA www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Ivana Brhelová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Gimp - mlha Stupeň a typ vzdělávání Gymnázium Vzdělávací oblast ICT Vzdělávací obor 79-41-K/41 Tematický okruh Počítačová grafika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Žáci získají nové znalosti z ICT a naučí se v Gimpu používat filtr Vykreslení. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Nová vrstva, průhlednost, filtry, vykreslení, mraky, plazma, turbulence. Datum

2 FILTRY VYKRESLENÍ Filtry Vykreslení mají za úkol vytvářet různé části obrázků. Podnabídka Mraky obsahuje filtry jako Pevný šum a Plasma, Mlha či Odečíst mraky. Druhou podnabídkou je Příroda, která obsahuje IFS kompozici a Plamen. Třetí podnabídkou jsou Vzorky, které mají na starosti tvorbu nejrůznějších vzorů.

3 PŘÍKLAD – MLHA V Menu klikneme na Soubor a vybereme Otevřít, obr. č. 1. Vložíme fotografii, kterou chceme upravit, obr. č. 2.

4 PŘÍKLAD – MLHA V panelu Vrstvy, Kanály, Cesty, klikneme na Nová vrstva, obr. č. 3. V otevřeném okně Nová vrstva zvolíme Typ vyplňování vrstvy Průhlednost, obr. č. 4.

5 PŘÍKLAD – MLHA V Menu klikneme na Filtry, vybereme Vykreslení, Mraky
a zvolíme Plazma, obr. č. 5. V otevřeném okně Plazma volíme Turbulenci 1, na tlačítko Nové hnízdo klikáme, dokud není v náhledu dost barev, obr. č. 6.

6 PŘÍKLAD – MLHA Klikneme na Vrstvu pravým tlačítkem myši a vybereme Přidat masku vrstvy, obr. č. 7. V otevřeném okně Přidat masku vrstvy volíme Kopie vrstvy v odstínech šedi, obr. č. 8.

7 PŘÍKLAD – MLHA Klikneme na Vrstvu s mlhou (musí být bíle orámována),
obr. č. 9. Nastavíme Barvu popředí na #cdcdcd a stiskneme CTRL +, obr. č. 10.

8 PŘÍKLAD – MLHA Pokud se výsledek líbí, můžeme fotografii nechat takto. Jestli ne, stačí vrstvu s mlhou Zduplikovat, obr. č. 11. Klikneme na Vrstvu pravým tlačítkem myši a vybereme Sloučit viditelné vrstvy, obr. č. 12.

9 PŘÍKLAD – MLHA Hotová mlha na fotografii, obr. č. 13.

10 Použité zdroje GIMP grafický editor. Návody pro Gimp [online] [cit ]. Dostupné z: Kliparty MS Office. [cit ] Obr. č. 2: Microsoft [online] [cit ]. Dostupný z: Obr. č. 1, 3 – 13: vlastní zdroj, vytvořeny pomocí klávesy PrintScreen, prostředků operačního systému Windows a Gimpu.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google