Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJaromír Pospíšil
1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Hořčice bílá Autor Ing. Jitka Krobová Tematická oblast Pěstování rostlin pro 2. a 3. ročník agropodnikání Ročník Třetí ročník agropodnikání Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s další olejninou – hořčicí bílou jejím hospodářským významem, technologií pěstování a výnosem Metodický pokyn Výukový materiál je ve formě prezentace a žáci se budou s technologií pěstování hořčice bílé, jejím významem v potravinářském průmyslu
2
Hořčice bílá – sinapis alba
Obr.1
3
hospodářský význam Semena se využívají v konzervárenském průmyslu a na výrobu konzumní hořčice a při sterilování zeleniny (žluté semeno- hořčice plnotučná, černé semeno – kremžská hořčice) Olej ze semen se používá ve farmaceutickém průmyslu a pro výrobu mýdel Zelené hnojení Ke krmným účelům hospodářských zvířat
4
Biologická charakteristika
Cizosprašná hmyzosnubná rostlina Kořen: tenký, kulový Stonek: dutý, vzpřímený a bohatě větvený, vysoký 0,4–1 m Listy: lyrovité a hluboce vykrajované Květy: jsou žluté, uspořádané v hroznech Plod: krátká, rovná a štětinatá šešule (pozor u řepky olejky je šešule lysá) Šešule obsahuje 5–7 žlutých semen Hmotnost tisíce semen je 6–7 g Semena obsahují kolem 30 % oleje
5
Hluboce vykrajovaný list
Hořčice bílá Květ v hroznu Hluboce vykrajovaný list Obr.2
6
Obrvené šešule Obr.4
7
Semeno hořčice bílé Obr.3
8
Nároky hořčice bílé na prostředí
Hořčici pěstujeme v řepařské a nižší bramborářské oblasti s hlinitou až hlinitopísčitou půdou Nejvhodnějšími předplodinami jsou cukrovka a brambory Vhodné jsou i obilniny (přerušovač obilnin) Hořčici nezařazujeme po řepce (zaplevelení z výdrolu semen)
9
Výsev semen hořčice bílé
Výnos ovlivňuje termín setí, což je do 20. dubna Pozdější setí znamená menší výnos Vzdálenost řádků činí 12,5 cm Výsevek : se pohybuje kolem 8–10 kg/ha Hloubka setí: je 3 cm Obr.5
10
Otázky k opakování 1. Charakterizujte význam hořčice bílé.
2. Srovnejte hlavní biologické rozdíly mezi hořčicí bílou a řepkou olejkou. 4. Zařaďte hořčici bílou mezi širokořádkovou, nebo úzkořádkovou plodinu. 5. Uveďte, co je plodem hořčice bílé. 6. Uveďte termín výsevu u hořčice obecné.
11
POUŽITÉ ZDROJE TEKSL, Milan. Pěstování rostlin: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, s. ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995 Obr.1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.