Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bílé karpaty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bílé karpaty."— Transkript prezentace:

1 Bílé karpaty

2 Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty byla zřízena výnosem Ministerstva kultury ČSR ze dne 3.listopadu 1980,o zřízení chráněné krajinné oblasti, rozprostírající se na ploše 715 km2 na území okresů Hodonín, Uherské Hradiště a Gottwaldov (dnes Zlín). Jejím řídícím orgánem je Správa CHKO. Leží v nadmořské výšce m.

3 Celá oblast, ale zejména její jižní část, byla po mnoho staletí kultivována člověkem. Přesto, nebo právě proto se zde dochovaly mimořádně cenné přírodní hodnoty a na mnoha místech lze hovořit o harmonické krajině. Organizace UNESCO dne zařazeny mezi evropské biosférické rezervace.

4 Rozsáhlá historická odlesnění v Bílých Karpatech měla velmi často charakter krajinářských úprav citlivě využívajících zdejších přírodních podmínek. Výsledkem jsou tisíce hektarů jedinečných květnatých luk s roztroušenými dřevinami, představující dnes typický krajinný ráz Bílých Karpat. Pozoruhodné především bohatostí rostlinných společenstev s vysokým zastoupením kriticky ohrožených druhů rostlin. Díky tomu patří k nejcennějším lučním biotopům Evropy a jsou studijní plochou světového významu. Dalším neméně cenným prvkem jsou rozsáhlé lesní komplexy v centrální a severní části pohoří z celou řadou typických prvků karpatské květeny i fauny.

5 V CHKO Bílé Karpaty se vyskytuje celkem 103 chráněných druhů cévnatých rostlin, z toho 27 v kategorii kriticky ohrožených, 37 silně ohrožených a 39 v kategorii ohrožených druhů. V CHKO Bílé Karpaty se vyskytuje (resp. vyskytovalo) 41 z celkového počtu 56 druhů vstavačovitých, doložených z území České republiky. Ačkoli zde řada druhů má dnes nejpočetnější populace v rámci státního území, ani mezi nimi se Bílé Karpaty nevyvarovaly ztrát. Již zde neuvidíme toříček jednohlízný, vstavač řídkokvětý , vstavač trojzubý , vstavač štěničný ani švihlík krutiklas. Z dalších významných druhů ve zdejší přírodě vyhynul i hořec bezlodyžný a orchydei. Střevíček pantoflíček Orchis pallens Lilie cibulkonosná

6 Hydrologie Na území CHKO jsou významné zdroje minerálních vod, z nichž nejdůležitější a nejznámější je luhačovická zřídelní struktura. Vývěry minerálních vod jsou vázány především na nezdenický zlom v linii Březová - Suchá Loz - Nezdenice - Luhačovice - Biskupice.V Luhačovicích řada zřídel studené alkalické kyselky a jeden pramen sirovodíkové vody. Jejich vznik souvisí s třetihorním vulkanismem, díky němuž byly na zlomových liniích proplyněny hlubinným oxidem uhličitým a současně obohaceny stopovými prvky. Další zřídla kyselek jsou v Březové, Nezdenicích, Suché Lozi, Záhorovicích a jinde. Zdroje sirovodíkové vody jsou v Brumově, Javorníku, Korytné, Petrově, Pradlisku, Strání a dalších místech.

7 Geomorfologie Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty leží ve třech orografických celcích Bílé Karpaty, Dolnomoravský úval a Vizovická vrchovina. Dolnomoravský úval zasahuje do CHKO jižně od města Strážnice a Vizovická vrchovina je součástí CHKO v oblasti východně od města Luhačovice.

8 Fauna V lesích vyšších poloh hnízdí holub doupňák (Columba oenas), strakapoud velký (Dendrocopos major), strakapoud bělohřbetý Na lesních cestách je téměř v každé kaluži možné nalézt kuňku žlutobřichou (Bombina variegata), v lesích a u potoků je hojný mlok skvrnitý (Salamandra salamandra).Najdeme tam také kobylku zavalitou.

9 NPR Čertoryje Nejrozsáhlejší komplex typických květnatých bělokarpatských luk s vysokou krajinářskou hodnotou a výskytem četných chráněných a ohrožených rostlin a živočichů. Jedno z nejcennějších území CHKO Bílé Karpaty.

10 NPR Javořina Pralesovitý porost na vápnitém flyši severního svahu a společenstvo horské louky na vrcholu a severním svahu Velké Javořiny (970 m n. m.).

11 PR Sidonie Stará bučina na údolním svahu pravého bezejmenného přítoku řeky Vlárky asi 1 km severozápadně od Sidonie. Vysoce vitální bukový porost typický pro střední polohy Bílých Karpat.

12 Adamcova oskoruše Adamcova oskeruše, přes 400 let starý strom rostoucí v oblasti vinohradů pod vrchem Žerotín u Strážnice, dosahuje ke dni registrace ve stotřiceticentimetrové výšce nad zemí obvodu kmene 462,5 cm. Rozložitá koruna má v nejširším místě průměr 20,80 m a přibližná výška činí 15 m. Do České databanky rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov byl strom zaevidován z iniciativy Sdružení obcí Strážnicko 22. dubna 200

13 Konec..

14 CHKO Bílé Karpaty Zpracoval Dominik Řičica Zdroje:Wikipedie,


Stáhnout ppt "Bílé karpaty."

Podobné prezentace


Reklamy Google