Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Rypkova_ Vysokofrekvenční vedení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Rypkova_ Vysokofrekvenční vedení"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Rypkova_ 04-3-12-Vysokofrekvenční vedení
Rozhlasová technika VY_32_INOVACE_Rypkova_ Vysokofrekvenční vedení Ing. Božena Rypková Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Úkolem DUMu je, aby si studenti připomněli a stručně zopakovali již probrané učivo ve druhém ročníku. Zároveň jako stručné opakování k maturitě.

3 Vysokofrekvenční vedení

4 Od vysílače k vysílací anténě a od přijímací antény na
vstup přijímače se přenos vysokofrekvenční energie uskutečňuje pomocí vysokofrekvenčního vedení. Vf energie se nešíří vnitřkem vedení, nýbrž podél něho. Vf vedení nazýváme NAPÁJEČ Ztráty vysokofrekvenčního vedení závisí na izolaci.

5 Druhy vysokofrekvenčního
(vf) vedení Dvouvodičové vedení (souměrné) - tzv. dvoulinka Souosé vedení – koaxiální kabel

6 𝑍 0 = 50Ω - pro souosé - koaxiální vedení.
Charakteristická impedance vedení 𝒁 𝟎 𝑍 0 - je základním parametrem vedení, jde v podstatě o odpor závislý na rozměrech vedení, nikoli na délce. 𝑍 0 = 50Ω - pro souosé - koaxiální vedení. Vedení je hodné pro amatérskou vysílací techniku. 𝑍 0 = 300Ω - pro souměrné vedení, jejich impedance = impedanci skládaného dipólu.

7 útlum Ztráty způsobují zmenšení výkonu - útlum.
Útlum závisí na frekvenci – se zvyšující se frekvencí narůstá útlum. Útlum se udává v decibelech (dB) na 100m délky kabelu.

8 Zakončení vf vedení Otevřené vedení – na konci vedení je kmitna (amplituda) napětí je největší. Uzel proudu má nulovou amplitudu. Vedení spojené nakrátko – vzniká uzel napětí a kmitna proudu. Vedení zakončené indukčností – na konci vedení nebude ani uzel ani kmitna. Vedení zakončené kapacitou – podobně jako u vedení otevřeného.

9 Vztah mezi 𝒁 𝟎 𝒂 𝒁 𝒌 𝑍 0 - charakteristická impedance
𝑍 𝑘 - zatěžovací impedance Platí-li: 𝒁 𝟎 = 𝒁 𝒌 - vzniká na vedení jen postupující vlna a všechna energie se odevzdá do zátěže. 𝒁 𝟎 < 𝒁 𝒌 vznikají na vedení postupující i stojaté vlny, 𝒁 𝟎 > 𝒁 𝒌 energie se přenáší se ztrátou Vedení naprázdno nebo nakrátko – vzniká na něm stojaté vlnění, vedení nepřenáší žádný činný výkon.

10 Náhradní obvod vf vedení
Charakteristické veličiny vedení: v podélném směru – odpor a indukčnost v příčném směru – vodivost a kapacita 𝒁 𝟎 G C

11 Pro přenos vf energie s nejmenšími ztrátami
požadujeme, aby podélný odpor R a příčná vodivost G byly co nejmenší. 𝒁 𝟎 = 𝑹+𝒋ω𝑳 𝑮+𝒋ω𝑪 𝒁 𝟎 je dána geometrickým uspořádáním vodičů a vlastnostmi prostředí, které vodič obklopuje.

12 Jsou-li odpor R a vodivost G ve srovnání
s hodnotami ωL a ωC malé, je vedení bezztrátové. Pro jeho charakteristickou impedanci platí: Z = 𝑳 𝑪

13 POUŽITÁ LITERATURA KESL, Jan. Elektronika 2 – přenosová technika. 2. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 119 s. ISBN Použité obrázky: vlastní tvorba autorky v programu PowerPoint.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Rypkova_ Vysokofrekvenční vedení"

Podobné prezentace


Reklamy Google