Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PLASTOVÉ TRUBKY – DRUHY, VÝROBA
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma PLASTOVÉ TRUBKY – DRUHY, VÝROBA Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Plastové trubky – druhy, výroba
Témata: Druhy trubek Výroba Zkoušky trubek

5 Druhy trubek Plastových trubek se vyrábí velké množství druhů podle materiálu. Používají se pro rozvody instalací nebo jako ochranné trubky pro elektrické rozvody. Instalatéři používají pro běžné domovní rozvody plastové trubky z těchto materiálů: PVC, PE, PP a PB. Mnohem méně často se používají trubky z PVDF, PFTE a ABS. Tyto materiály jsou velmi kvalitní a proto i jejich cena je vyšší. Používají se jen v případech, kdy je to nutné. Pro instalace se používají nejčastěji trubky: PVC-C, PVC-U, PE-LD, PE-MD, PE-HD, PEX, PEX-AL-PEX, PP2, PP3, PP-AL-PP, PB. Některé firmy používají pro síťovaný polyetylén zkratku VPE. Polyetylénové a polypropylénové trubky se vyrábějí s hliníkovou vložkou pro zmenšení délkové teplotní roztažnosti. PVC a PB se s hliníkem nevyrábí.

6 Výroba Surovinou pro výrobu plastů je: ropa, zemní plyn nebo uhlí. Nejvíce plastových trubek se vyrábí polotovarů, které se získávají z ropy. Z nich se získává ethylen, propylen, butadien, benzen a další uhlovodíky a chemické látky. Tyto uhlovodíky se zpracovávají a z nich se vyrábějí jednotlivé druhy plastů. Základní způsoby výroby jsou tři – polymerace, polykondenzace a polyadice. Zpracováním uhlovodíků vzniká polotovar, která má tvar granulí nebo kuliček o průměru 2-6 mm. Z nich se pak lisováním, válcováním, vstřikováním, vytlačováním, foukáním nebo vakuovým tvarováním vyrábějí plastové předměty denního používání. Trubky se vyrábějí vytlačováním.

7 Polotovary se dodávají k výrobcům na paletách zabalené v pytlích
Polotovary se dodávají k výrobcům na paletách zabalené v pytlích. Dopraví se do haly k vanám na polotovar.

8 Z vany se polotovar potrubím přepraví do velkých zásobníků (tanků).

9 Polotovar se ohřeje do tekutého stavu
Polotovar se ohřeje do tekutého stavu. Podle druhu materiálu se teplota pohybuje mezi 200 a 250 °C. Tekutý polotovar se protlačí přes „hlavu“ a pak se ochladí ve vodní lázni.

10 Na trubkách se popisovacím zařízením vytisknou údaje o trubce
Na trubkách se popisovacím zařízením vytisknou údaje o trubce. Trubky se nařežou na potřebnou délku a udělá se na nich hrdlo na vyhrdlovacím stroji.

11 Po provedení zkoušky se trubky skladují v dřevěných rámech
Po provedení zkoušky se trubky skladují v dřevěných rámech. Při objednávce od zákazníka se potřebný druh trubek a jejich počet zabalí.

12 Trubky se mohou vyrobit libovolně dlouhé
Trubky se mohou vyrobit libovolně dlouhé. Ohebné trubky se navíjejí na buben, na který se vejde podle průměru trubky a bubnu až 150 metrů trubky.

13 Zkoušky trubek Všechny vyrobené trubky se hned ve výrobě zkoušejí a zjišťují se jejich vlastnosti – kvalita. Při výrobě se nezkouší každá trubka, protože se jich denně vyrobí několik kilometrů. Zkouší se však trubky každý den z každé výrobní linky a každé směny. K tomuto účelu mají všechny výrobní firmy laboratoře a zkušebny. Plastové trubky jsou většinou pružné nebo ohebné. Nejčastější rázová zkouška je v ohybu. Pomocí ní lze zjistit velmi důležitou vlastnost – houževnatost nebo naopak křehkost materiálu. Zkouška se provádí tak, že se na zkušební předmět pustí kyvadlové kladivo. Zkušební předmět je namáhán velkou silou v malém časovém okamžiku – rázem. Takto se běžně zkoušejí plastové trubky ve výrobě. Zkušební zařízení pro rázovou zkoušku se nazývá Charpyho (Šarpyho) kladivo .

14 Rázová zkouška Sharpyho kladivo
Na kloubu je připevněna páka. Na jejím konci je tvarově upravené kladívko. Páka s kladivem se pustí na trubku. Rázem kladívka na trubku se zjistí její houževnatost.

15 Kontrolní otázky: 1. Které druhy plastových trub používají instalatéři? 2. Ve kterých trubkách se nalézá hliníková vložka? 3. Co je účelem hliníkové vložky v trubkách? 4. Z čeho se vyrábí plasty? 5. Jaká zkouška se provádí při výrobě plastových trub?

16 Zdroje Literatura: Obrázky:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Obrázky: Všechny obrázky v tomto výukovém materiálu vyfotil autor ve firmě Pipelife Czech Otrokovice a ve firmě Ekoplastik Kostelec Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google