Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA"— Transkript prezentace:

1 NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Sekce potravinářských výrob Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství

2 Projekt značky KLASA udělována již od roku 2003 ministrem zemědělství
součástí režimu státní podpory „Propagační kampaň na podporu kvalitních potravin“. Nabízet spotřebitelům kvalitní potraviny, které vykazují výjimečné kvalitativní charakteristiky, jež zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu prioritou Posílit konkurenceschopnost výrobců potravin Národní značka kvality KLASA je nyní udělena cca 1038 výrobků od cca 200 českých a moravských výrobců.

3 Aktuality v projektu www.akademiekvality.cz
edukačně-informační kampaň s cílem naučit spotřebitele aktivně vyhledávat potraviny s garantovanou kvalitou a preferovat je před těmi nekvalitními či levnými. motivace spotřebitele k výběru kvalitních potravin tak, aby postupně měnil své aktuální nákupní chování. Edukace pomůže spotřebitelům v rychlé navigaci a rozpoznání kvalitních potravin, Obsahuje osobní poradenství díky panáčkovi kvality i ochutnávkám s promo týmy. Návod, jak kvalitu rychle rozpoznat a zjednodušit výběr potravin přímo na prodejní ploše. Provázanost s dalšími značkami Regionální potravina, BIO, CHRÁNĚNÉ ZNAČENÍ EU

4 Významné změny v Metodice pro udělování značky KLASA
aktuální znění platné od provázanost s Českými cechovními normami V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek udělené do 1. 2. 2017, který je předmětem žádosti o udělení značky „KLASA“, je oprávněn využít zjednodušeného procesu, tzn., že vyplní žadatel pouze relevantní pole části B V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek udělené do 1. 2. 2017, který je předmětem žádosti o udělení značky „KLASA“, je oprávněn využít zjednodušeného procesu, tzn., že vyplní žadatel pouze relevantní pole části B, oznámí tuto skutečnost správci značky a správce si vyžádá od PK ČR dokumentaci podle části B, údaje podle čl. 1 odst. 1 písm. d). PK ČR dodá podklady nejpozději do 5 - ti pracovních dní správci v elektronické podobě. V případě, že se tak nestane, režim žádosti bude probíhat ve standardní podobě podle čl. 1 odst. 1 písm. c). V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek, udělený od , oznámí tuto skutečnost správci značky a správce si vyžádá od PK ČR dokumentaci podle části B, údaje podle čl. 1 odst. 1 písm. d). PK ČR podklady nejpozději do 5 - ti pracovních dní dodá správci v elektronické podobě. V případě, že se tak nestane, režim žádosti bude probíhat ve standardní podobě podle čl. 1 odst. 1 písm. c). V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek, udělený od , oznámí tuto skutečnost správci značky a správce si vyžádá od PK ČR dokumentaci podle části B Zařazeny mezi výjimečné kvalitativní charakteristiky výrobku

5 Významné změny v Metodice pro udělování značky KLASA
zpřísnění požadavků na výjimečné kvalitativní charakteristiky výrobku průkaz mimořádné kvalitativní nadstandardní vlastnosti (např. technologie výroby, tradičnost, významný obsah některých složek, které obohacují výrobek); složení výrobku (např. použité suroviny, přídatné látky) a výjimečné senzorické vlastnosti (např. vzhled, chuť a vůně); případně soulad s českou cechovní normou, pokud je žadatel držitelem (doložení identifikačního čísla a názvu příslušné ČCN); doplňující kritéria včetně ocenění a značek kvality s přímou vazbou na kvalitativní výjimečnost daného výrobku pokud je žadatel jejich držitelem (např. Regionální potravina, CHOP, CHZO, ZTS, BIO, ochranné známky SISPO, IPZ nebo režim jakosti Q CZ atd.).

6 Udělení značky KLASA splnění všech kvalitativních parametry stanovených platnými právními předpisy doložení měřitelných parametrů, které jsou uvedeny v popisu výjimečné kvalitativní charakteristiky (např. podíl ovoce a zeleniny, podíl masa atd.) Potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky „KLASA“, by měl žadatel být schopen pravidelně uvádět do oběhu konečnému spotřebiteli v rámci maloobchodu. musí splňovat všechny kvalitativní parametry stanovené platnými právními předpisy včetně mikrobiologického vyšetření dle nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritérií pro potraviny, v platném znění, případně dalšími rozbory vyžádané hodnotitelskou komisí. Tyto parametry žadatel důkladně popíše v technické dokumentaci (Část B – fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky). Výjimku z tohoto bodu představují výrobky sezónního charakteru (ovoce a zelenina) a výrobky, které obsahují složky sezónního charakteru.

7 Parametry, které jsou důvodem pro neudělení značky „KLASA“
Krmiva a jiné výrobky určené pro konzumaci nebo užití zvířaty Produkty s podílem strojně odděleného masa (separátů). Výrobky, které mají charakter surovin nebo komponent přidávaných do potravin (výjimku tohoto bodu tvoří výrobky distribuované ve spotřebitelském balení). Výrobky určené ke smíšenému prodeji s jinými výrobky, které nejsou držiteli značky. Výrobky distribuované pod privátní značkou obchodních řetězců. Výrobky distribuované pod značkou společného odbytu Víno, doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu. Obsahuje-li výrobek náhražky surovin běžně používané v obdobných výrobcích (např. sója místo masa v uzeninách), bude jeho vhodnost k udělení značky posuzována individuálně. Používání přídatných látek, enzymů a aromat, jejichž použití není technologicky nezbytné. Výrobky distribuované pod značkou společného odbytu, výjimku tohoto bodu představují čerstvé ovoce a zelenina, kdy producent nemusí na trh vstupovat přímo, ale prostřednictvím vlastní organizace (tuzemských) producentů, jejímž je členem a spoluvlastníkem, což je základní podmínkou. Udělování značky „KLASA“ v případě ostatních značek společného odbytu bude vždy posuzováno individuálně nad rámec Metodiky pro udělování značky KLASA“.

8 Kdo rozhoduje o udělení značka KLASA ?
Hodnotitelská komise Ministerstvo zemědělství , Potravinářská komora ČR, Agrární komora ČR, Státní zemědělský intervenční fond, Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Sdružení českých spotřebitelů Výzkumný ústav potravinářský Praha, Česká zemědělská univerzita Vysoká škola chemicko – technologická, Veterinární a farmaceutická Univerzita Brno Výsledkem Rozhodnutí o udělení značky „KLASA“ Rozhodnutí o udělení značky „KLASA“ s podmínkou, Rozhodnutí o zamítnutí žádosti o udělení značky „KLASA“.

9 Děkuji za pozornost ! Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny
Ministerstvo zemědělství ČR


Stáhnout ppt "NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA"

Podobné prezentace


Reklamy Google