Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_14_Chemie 9.ročník TÉMA: Lipidy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními informacemi o lipidech. V prezentaci jsou úkoly k zopakování učiva.

3 Lipidy

4 Definice Lipidy neboli tuky jsou estery glycerolu a mastných kyselin
(karboxylové kyseliny, které mají 16 a více atomů uhlíku v molekule např. kyselina palmitové, stearové, olejové). mastné kyseliny glycerol tuk voda

5 Rozdělení podle skupenství:
Kapalné = oleje (obsahují mastné kyseliny s násobnými vazbami- nenasycené mastné kyseliny) Pevné (obsahují mastné kyseliny s jednoduchými vazbami)

6 Rozdělení podle původu
rostlinné – většinou oleje př. slunečnicový živočišné – spíše pevné př. sádlo Obr.1 Obr.2

7 Rostlinné lipidy Většinou se získávají lisováním rostlinných plodů nebo semen. Příklady: olivový olej slunečnicový olej řepkový olej sójový olej, aj. Obr.3

8 Živočišné lipidy Většinou se získávají vytavováním (škvařením).
Příklady: vepřové sádlo hovězí lůj máslo

9 Význam v organismu Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva).

10 Vlastnosti Nerozpustné ve vodě
Žluknutí tuků (kažení) – proces, kdy působením tepla, mikroorganismů a světla oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť.

11 Ztužování lipidů jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů.
jsou to tzv. margaríny

12 Použití lipidů V potravinářství Výroba mastí, krémů Výroba mýdla

13 Mýdlo Mýdlo je sodná nebo draselná sůl vyšších mastných kyselin.
Běžnou surovinou pro výrobu mýdla je živočišný lůj. Lůj se vaří v roztoku NaOH, vzniklé mýdlo se odděluje vysolováním roztokem NaCl. Mýdlo se dále upravuje pomocí parfémů a barviv. Obr.4

14 Vosky Definice: Vosky jsou estery vyšší mastné kyseliny a vyšších jednosytných alkoholů.

15 Výskyt Rostlinné Živočišné lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí
voskovka Živočišné lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí vorvaňovina – je obsažena v lebeční dutině vorvaňů Obr.5

16 Použití vosků Svíčky Vosky na lyže Kosmetika Zdravotnictví Obr.6

17 Úkoly 1) Napiš vzorec glycerolu.
2) Jaký je význam lipidů pro lidský organismus? 3) Vyjmenuj tuky živočišného původu. 4) Jaké znáš využití vosků?

18 Řešení 1) CH2 – CH – CH2 2) Zdroj a rezerva energie, ochranná funkce.
3) sádlo, máslo, rybí tuk… 4) svíčky, vosky na lyže, kosmetické přípravky… OH OH OH

19 Citace Veškerý text byl vytvořen autorem materiálu, Obrázky: Obr.1: Otevřená galerie Microsoft Office, Obr.2: Otevřená galerie Microsoft Office, Obr.3: Otevřená galerie Microsoft Office, Obr.4: Otevřená galerie Microsoft Office, Obr.5: Otevřená galerie Microsoft Office, Obr.6: Otevřená galerie Microsoft Office,


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google