Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Rozdělení poživatin Zdroj:

2 Obsah Charakteristika Rozdělení poživatin

3 Charakteristika poživatin
Tvoří surovinové zázemí výživy člověka Uspokojují základní potřebu člověka Jsou zdrojem živin Dodávají energii, stavební látky Jsou důležité pro fungování organismu a přežití

4 Rozdělení poživatin Poživatiny Potraviny – rostlinného původu
- živočišného původu Pochutiny Nápoje

5 Rozdělení poživatin Potraviny
Produkty rostlinného nebo živočišného původu Zdroj výživy člověka Zelenina, ovoce Maso, vejce, mléko

6 Rozdělení poživatin Pochutiny
Obsahují specifické látky podporující chuť, stravitelnost a činnost trávicího ústrojí Zpravidla nemají výživnou hodnotu V rozumném množství mohou mít povzbuzující účinky Čaj, káva, koření, byliny, kakao

7 Rozdělení poživatin Nápoje
Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví

8 Otázky Charakterizujte poživatiny? Jak rozdělujeme poživatiny?
Charakterizujte potraviny? Charakterizujte pochutiny? Charakterizujte nápoje?


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google