Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Rozdělení poživatin Zdroj:
2
Obsah Charakteristika Rozdělení poživatin
3
Charakteristika poživatin
Tvoří surovinové zázemí výživy člověka Uspokojují základní potřebu člověka Jsou zdrojem živin Dodávají energii, stavební látky Jsou důležité pro fungování organismu a přežití
4
Rozdělení poživatin Poživatiny Potraviny – rostlinného původu
- živočišného původu Pochutiny Nápoje
5
Rozdělení poživatin Potraviny
Produkty rostlinného nebo živočišného původu Zdroj výživy člověka Zelenina, ovoce Maso, vejce, mléko
6
Rozdělení poživatin Pochutiny
Obsahují specifické látky podporující chuť, stravitelnost a činnost trávicího ústrojí Zpravidla nemají výživnou hodnotu V rozumném množství mohou mít povzbuzující účinky Čaj, káva, koření, byliny, kakao
7
Rozdělení poživatin Nápoje
Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví
8
Otázky Charakterizujte poživatiny? Jak rozdělujeme poživatiny?
Charakterizujte potraviny? Charakterizujte pochutiny? Charakterizujte nápoje?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.