Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie počítačů 1 Předmět: práce s počítačem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie počítačů 1 Předmět: práce s počítačem"— Transkript prezentace:

1 Historie počítačů 1 Předmět: práce s počítačem
Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Historie počítačů 1 Anotace: Seznámení s historií počítačů, s tzv. pravěkem počítačů. Zamyslet se nad historií vzniku počítacích strojů. Klíčová slova: calkul, abakus, salaminská deska, abakus, logaritmické pravítko, pascalino, aritmometr, děrné stroje- děrné štítky, dvojková soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 39 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPC1_01

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie počítačů 1 Počítačový pravěk Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pomůcky k počítání „calculi“-kamínky korálky, kostičky umístěné v drážkách na dřevěných nebo hliněných destičkách v Číně a v Egyptě měli tyto kamínky umístěné na drátcích nejstarší dochovanou památkou je asi Salaminská deska Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Salaminská deska je to početní pomůcka ze starověku, jediná dochovaná tohoto druhu, pochází ze 3. století před Kristem. Někdy je také označována jako Salamínská (Salamiská) tabulka (tabule). jedná se v podstatě o abakus (z řeckého slova abakion – plochá deska), který byla později zdokonalen na mechanické počítadlo. Salaminská deska byla objevena na ostrově Salamis (poblíž Řecka) roku 1846. Mramorová tabule je 1,5 metrů dlouhá 0,75 m široká, do ní jsou vytesané početní kolonky, číselné znaky a symboly mincí. Desky se vyráběli ze dřeva, z kamene, později i z kovu. Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednoduchá počítadla obr.1 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
obr.2 Rekonstrukce římského abaku. Národní knihovna v Paříži Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POČÍTAČOVÝ STŘEDOVĚK 1614 objevil Napiér logaritmy, které umožnily převádět složitější dělení a násobení na jednoduché odčítání a sčítání Edmund Gunter za deset let vykreslil logaritmickou škálu vynález logaritmického pravítka Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Mechanické kalkulátory (17.stol. Až polovina 19. stol..)
1623 – Wilhelm Schickard - je otcem mechanických počítačů - “počítací hodiny“ - Násobení a dělení 1645 – Blais Pascal – mechanický stroj Pascaline – Pouze sčítaní a odčítaní Schickard v době třicetileté války vytvořil strojek s páčkami a číslicovými kolečky.Jako první rozdělil kolečka na deset dílků 0-9, když se otáčelo přes 9, přecházelo se do vyššího řádu. V muzeích se však dochovalo „pascalino“ Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 mechanický stroj Pascaline
obr.3 mechanický stroj Pascaline

11 Mechanické kalkulátory (17.stol. Až polovina 19. stol..)
1673 – Gottfried Wilhelm von Leibniz – počítací stroj, který zvládal čtyři základní početní úkoly Thomas de Colman - Aritmometer – první hromadně vyráběný kalkulátor Leibniz sestrojil mosazný strojek s malými ozubenými kolečky,válečky a páčkami, ovládal se otáčením dvou kliček. Spolehlivost počítání nebyla, ale přesná!! Pochopil ale že desítková soustava není vhodná pro tvorbu počítacího stroje. Vytvořil dvojkovou soustavu Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 Převod čísel z desítkové do dvojkové soustavy
Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 Děrné štítky a mechanické počítače (1805-1890)
1801 – Joseph Marie Jacqard – využití děrných kartiček spojených provázky pro tkalcovský stav 1819 – Charles Babbage – vytvořil počítací stroj Analytical Engine, byl poháněn párou, mechanický stroj Kombinace dírek pomohlo tkalcovským stavům tkát vzorované látky. Babbage vytvořil stroj, který dělal výpočty podle zadaného programu obr.5 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

14 Elektromechanické počítací stroje (1890-1945)
Herman Hollerith Vymyslel sčítací stroj,který byl využit při sčítání lidu v USA r. 1890 (sčítání trvalo jen 2 roky místo 7) Stál u zrodu firmy Tabulating Machine Company, která dodávala zařízení potřebná k výpočtům pomocí děrných štítků. To odstartovalo vznik dalších firem r.1924 Stroj snímal otvory v děrném štítku a při každém otvoru magnet sepnul motorek, který posunul číselník počítadla Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

15 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obr.4 Ukázka děrných štítků Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

16 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje obr.1.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.2.:[online]. [cit ]. [online]. [cit ]. obr.3.: obr.4.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.5.:[online]. [cit ]. Dostupné z: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Vyd. 4. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 192 s. ISBN obr.7.: tvorba Microsoft Office Word 2007 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Historie počítačů 1 Předmět: práce s počítačem"

Podobné prezentace


Reklamy Google