Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Edita Chmelová Číslo VY_32_INOVACE_14.17_zeměpis Název Jihomoravský kraj Téma hodiny Kraje ČR – Jihomoravský kraj Předmět Zeměpis Stupeň/Ročník Druhý / 9. Anotace Materiál je možné využít při výkladu učiva a pro závěrečný zápis Očekávaný výstup Popíše Jihomoravský kraj Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Jihomoravský Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 Jihomoravský kraj

3 Přírodní podmínky Západ a severozápad kraje pokrývají výběžky Českomoravské vrchoviny, např. Drahanská vrchovina s Moravským krasem, do východní části zasahují ze Slovenska Bílé Karpaty. Ty jsou od vrchovin odděleny Dolnomoravským úvalem. Dále se zde rozkládá Dyjsko-svratecký úval a Moravská brána. O své nejvyšší pohoří, Bílé Karpaty, se kraj dělí se Zlínským krajem i se Slovenskem. Nejvyšší hora pohoří - Velká Javořina (970m). Celý kraj náleží k úmoří Černého moře a k povodí Dunaje, do kterého vody z kraje odvádí řeka Morava. V nížině u česko-slovensko-rakouského trojmezí se k ní přidávají i další důležité řeky regionu: Dyje, Svratka a její přítok Svitava. V Jihomoravském kraji je řada chráněných přírodních území: Bílé Karpaty, Moravský kras se známou jeskyní a propastí Macochou, Pálava a zejména Národní park Podyjí

4 Historie kraje Kraj jako vyšší územní samosprávný celek České republiky vznikl v roce Původně se jmenoval Brněnský kraj. Jihomoravský kraj existoval už v Československu od roku 1960 do roku Byl větší než současný Jihomoravský kraj, patřily k němu i části dnešních krajů Vysočina, Olomouckého a Zlínského. Po roce 1990 tento kraj sice ještě formálně existuje, ale už nemá správní orgány s obecnou působností, je pouze obvodem Krajského soudu Brně a některých dalších orgánů státní správy. Už prehistorické doby proslavily jižní Moravu více než jiné části dnešního Česka. Dolní Věstonice, u nichž se našly známé památky z doby lovců mamutů (v čele s tzv. věstonickou Venuší), leží právě zde. Na jižní Moravě bylo jedno z center Velkomoravské říše v 8. a 9. století. Po dobytí Moravy českým knížetem Oldřichem se její jih dělil na část brněnskou a znojemskou. Ve Znojmě najdeme jednu z nejstarších rotund na území dnešní České republiky. Brno, dnešní krajské město, bylo už od 14. století sídlem Moravských markrabat a zasedal zde Moravský zemský sněm, který ovšem střídavě zasedal také v Olomouci a v době svého vzniku i ve Znojmě. Jednou ze světově nejproslulejších událostí, které se na jižní Moravě udály, je také bitva tří císařů u Slavkova 2. prosince 1805, v níž francouzský císař Napoleon porazil spojená vojska rakouského císaře Františka a ruského cara Alexandra.

5 Obyvatelstvo

6 Hospodářství Průmysl Nejvýznamnější roli v hospodářství má strojírenský průmysl. Centrem strojírenského průmyslu je Brno (První brněnská strojírna, Siemens, výroba turbín, traktorů Zetor). Další významnou oblastí strojírenského průmyslu je Blansko (ČKD Blansko, Metra), Kuřim (TOS Kuřim), Boskovice (Minerva, Novibra), Břeclav (OTIS Escalators) nebo Kunovice (výroba letadel). Více než stoletou tradici má v kraji i elektrotechnický průmysl (Siemens Drásov, VUES, ZPA). Potravinářský průmysl je rozmístěn hlavně na jihu a východě kraje (Brno, Znojmo, Břeclav, Mikulov). Jedná se hlavně o zpracování masa (Tišnov - Steinhauser ), konzervárny ovoce a zeleniny (Znojmia, Fruta) a cukrovary. V kraji se nachází čtyři velké pivovary (Starobrno, Černá hora, Vyškov a Hostan) a mnoho velkovýrobců vína (Znovín Znojmo, Vinium Velké Pavlovice). Chemický a farmaceutický průmysl je v kraji soustředěn především v Brně (Pliva, Lachema), Ivanovicích na Hané (Bioveta) a ve Veverské Bítýšce (Hartmann Rico). Zemědělství Zemědělství Jihomoravského kraje je intenzivní, využívá výhodné přírodní podmínky kraje. Nejvíce se pěstují obilniny (pšenice a ječmen), zelenina, ovoce, brambory, cukrová řepa a vinná réva. Přes 96% vinic v České republice leží právě na jižní Moravě. Rozšířený je chov prasat.

7 Doprava Krajské město Brno je důležitým železničním i silničním uzlem. Dálnicemi či rychlostními silnicemi je napojeno na Prahu (Dálnice D1), Olomouc (Dálnice D1) i slovenskou Bratislavu (Dálnice D2). Dobré spojení je i do nedaleké rakouské Vídně (R52 a E461). Důležitou severojižní spojnicí je rychlostní silnice E461 na Svitavy. Železnicí bylo Brno spojeno s Vídní už roku 1839 a dnes je významnou železniční spojnicí mezi Vídní, Prahou a Bratislavou. V Brně se nachází i mezinárodní letiště Brno-Tuřany a sportovní letiště Medlánky.

8

9 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google