Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Streckerová Monika Název: VY_32_INOVACE_8AB_1_Syntax Téma: 8AB_VNJ.roč. Datum ověření: VM ověřen dne Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. DUM slouží jako podklad k výkladu, který je brán z učebnice: Deutsch mit Max; Němčina pro základní školy a víceletá gymnázia A1; nakl. Fraus 2006; ISBN   

2 WORTFOLGE SATZBAU

3 Aussagesatz: PŘÍMÝ POŘÁDEK:
podmět stojí na prvním místě, sloveso VŽDY na druhém Podmět + časované sloveso + ostatní větné členy Ich wohne in Hradec Králové. NEPŘÍMÝ POŘÁDEK: když chceme zdůraznit člen,  podmět stojí za časovaným slovesem Zdůrazněný větný člen + určité sloveso + podmět + ostatní členy Heute kommt meine Mutti zu Besuch.

4 Tázací zájmeno + sloveso + podmět + ostatní větné členy.
Fragesatz: DOPLŇOVACÍ VĚTA: Sloveso stojí na druhém místě, na začátku věty je Fragepronomen nebo jiné doplňovací slovo. Tázací zájmeno + sloveso + podmět + ostatní větné členy. Woher kommst du? Fragepronomen: WOHER, WAS, WIE, WER, WO, WOHIN, WELCHE,WARUM…usw.

5 Určité sloveso + podmět + ostatní větné členy.
ZJIŠŤOVACÍ VĚTA: Stejně jako v češtině u otázky, i zde stojí sloveso na prvním místě. Určité sloveso + podmět + ostatní větné členy. War sie heute in der Schule? Odpověď na zjišťovací otázku bývá obvykle jen ANO / NE.

6 Indirekte Frage: DIREKTE FRAGE: INDIREKTE FRAGE:
Arbeitet er jetzt bei Škoda? INDIREKTE FRAGE: Sie fragt, ob er jetzt bei Škoda arbeitet. Spojka ,,ob" uvádí větu vedlejší, určité sloveso je proto na konci věty.

7 Sie weiß nicht, wo er jetzt arbeitet.
INDIREKTE FRAGE: Sie weiß nicht, wo er jetzt arbeitet. Také nepřímá otázka má pořádek slov věty vedlejší s určitým slovesem na konci věty. Sie möchte wissen, worauf er so lange wartet. Nepřímá otázka může být uvedena též zájmenným příslovcem tázacím.

8 Zdroje: Zdroje obrázků:
Zdroje obrázků:

9 viz výše Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: viz výše Citace: viz výše  Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. DUM slouží jako podklad k výkladu, který je brán z učebnice: Deutsch mit Max; Němčina pro základní školy a víceletá gymnázia A1; nakl. Fraus 2006; ISBN


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google